Ştirile pozitive ale dimineţii de luni

Ştirile pozitive ale dimineţii de luni

Există şi veşti bune în timp de pandemie. 

- Italia a înregistrat 525 de decese în ultimele 24 de ore, acesta fiind cel mai scăzut număr zilnic raportat în ultimele aproape trei săptămâni.

- Numarul cazurilor noi care au necesitat spitalizare in New York, cel mai afectat oras din SUA, a scazut la jumatate ieri, comparativ cu sambata. Este pentru a doua zi consecutiva cand numarul scade.

- Autorităţile spaniole au anunţat că 674 de decese au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, acesta fiind cel mai mic număr raportat în decurs de zece zile.

- Rata infectărilor cu Covid-19 în Germania a prezentat, pentru a treia zi consecutiv, o scădere.

- Numărul persoanelor vindecate de Covid-19 în Belgia, în ultimele 24 de ore, l-a depăşit, pentru prima dată, pe cel al bolnavilor internaţi.

- Pompierii din Sibiu au mers la Urgența Spitalului din Sibiu și i-au oferit flori unei asistente de la Terapie Intensivă care a fost jignită și alungată de vecini pentru că îngrijește bolnavi de Covid-19.

- Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a anunţat că aplicaţia care permite obţinerea certificatelor de urgenţă de către companiile aflate în dificultate din cauza crizei provocate de coronavirus este funcţională şi poate fi accesată pe portalul prevenire.gov.ro.

- Papa Francisc a marcat începerea Săptămânii Patimilor, printr-o ceremonie ţinută în Bazilica Sfântul Petru, şi a îndemnat oamenii să reflecteze la binele pe care îl pot face pentru alţii.

- Premierul Irlandei, Leo Varadkar, a decis să practice din nou medicina, astfel că s-a reînregistrat ca medic generalist şi va lucra o tură pe săptămână pentru a ajuta în perioada pandemiei de coronavirus.

- Justin Trudeau, premierul Canadei, a avut un conferinta televizata pentru copii. Aproximativ 4000 de copii din intreaga tara i-au trimis intrebari legata de pandemie.

- Cercetătorii estimează că toate daunele provocate până acum oceanelor de către om ar putea fi recuperate în mai puțin de 30 de ani. Principalele provocări ar fi schimbările climatice și extinderea măsurilor de conservare luate până în prezent.

- Premierul Indiei, Narendra Modi, le-a recomandat cetatenilor sa practice yoga in perioada de izolare. El a inceput sa posteze pe propriul canal de YouTube animatii in care apare practicand diverse exercitii de yoga.

- Un lant de restaurante fast food din Canada a platit pentru ca 16 siteuri sa dea jos paywall ul si sa ofere gratuit stirile.

Din Cronica de Carte, link in comentarii:

- Dacă aveți nevoie de companie literară în perioada izolării, revista Time a făcut o listă de 10 cluburi de carte online la care vă puteți alătura.

- O bibliotecă din Pennsylvania a creat un ”escape room” digital din Hogwarts, școala de magie la care a învățat Harry Potter.

- Editura Egmont din Marea Britanie a lansat un site educativ cu 14 povești, prin care oferă 14 zile de conținut gratuit pentru educația copiilor și sursă de inspirație pentru părinți și profesori.

- Collins a postat pe site-ul propriu sute de cărți și resurse educative pentru copii, gratuit, în limba engleză, valabile pe perioada închiderii școlilor.

- Operele clasice despre pandemia de ciumă pot fi descărcate gratuit de pe Gutenberg.org.

- Mai multe edituri franceze au făcut un parteneriat cu o librărie online și au creat un site, #ConfinementLecture, de unde pot fi descărcate zeci de cărți electronice și audio, gratuite.

- Powell’s Books, o librărie celebră din Portland, Oregon, a anunțat că a reangajat mai mult de 100 de persoane, pentru a face față comenzilor online de cărți.

- Librăriile au început să se redeschidă în provincia Hubei din China.

Extra (nu sunt pozitive dar sunt importante):

- Provincia Veneto din nordul Italiei a spitalizat 20% din pacientii testati pozitiv la Covid-19, in timp ce Lombardia, provincia vecina, a spitalizat 65%. In Venoto s-au inregistrat 607 de decese, in timp ce in Lombardia numarul a depasit 8600.

- Cercetătorii din cadrul Universității Hong Kong au studiat în ce condiții noul coronavirus este activ sau poate muri în doar câteva minute. SARS-CoV-2 este afectat de temperaturile înalte, dar rămâne stabil la temperaturi de aproximativ 4 grade. La această temperatură, virusul poate trai până la două săptămâni, în timp ce la 70 de grade, coronavirusul poate muri în doar 5 minute. Studiul arata ca la 22 de grade, virusul rămâne activ aproximativ o săptămână, la 37 de grade pentru două zile, iar la temperaturi de peste 56 de grade, infecția poate să dispară în mai puțin de 30 de minute.

- Premierul UK, Boris Johnson a fost spitalizat în această noapte, “ca măsură de precauție”, după ce a înregistrat mai multe semne ale bolii, inclusiv creșterea temperaturii. Johnson a fost testat pozitiv acum 10 zile.

- Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat că autorităţile au început să recomande purtatul măştii sau al altor forme de material de protecţie pentru nas şi gură, în spaţiile publice, întrucât dovezile recente arată că acest comportament poate reduce răspândirea virusului care cauzează COVID-19 în comunitate.

- Premierul Ludovic Orban consideră că nu poate fi impusă obligativitatea purtării măştilor atâta timp cât nu există posibilitatea ca fiecare cetăţean să poate cumpăra astfel de măşti şi acestea să fie achiziţionate la preţuri decente.

- Acoperirea feței în spații publice, cu măști sau alte mijloace de protecție, a devenit obligatorie în Lombardia și Toscana.

- Un tigru de la gradina zoologica Bronx Zoo, din New York City a fost testat pozitiv. Este primul caz de infectare de la om la un animal salbatic in SUA.

- Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) nu a raspuns, in decembrie, memoriului trimis de Taiwan care ridica problema transmiterii de la om la om a noului virus. Taiwan nu este membrue OMS din cauza opozitiei Chinei.

Bonus (nu sunt pozitive dar au o doza de umor):

- Un bărbat din Franţa s-a rătăcit în Munţii Pirinei după ce a plecat de acasă, încălcând regulile izolării, pentru a-şi cumpăra ţigări din Spania.

- Un cuplu din Africa de Sud, aflat in "luna de miere", a ramas blocat pe o insula din Maldive fiind singurii turisti deserviti de intreg personalul resortului. Desi beneficiaza de discounturi, nota de plata va fi foarte mare.

- In Turcia, trupa Evde Kal’ (Stay At Home) din Izmir canta pe strazile orasului pentru locuitorii blocati in case.

Fotografia diminetii vine din New Orleans, dintr-un magazin Whole Foods:

Etichete
Comenteaza