Ştirile pozitive ale zilei de vineri

Ştirile pozitive ale zilei de vineri

Sunt şi veşti bune în vreme de pandemie.

- Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat aseară că epidemia de Covid-19 ar putea atinge vârful în România în a doua jumătate a lunii aprilie, când numărul îmbolnăvirilor de COVID-19 ar putea ajunge la circa 10-15.000 de cazuri. La două săptămâni după atingerea vârfului, pe finalul lunii mai, ar putea începe relaxarea restricţiilor.

- Bogdan Micu, angajat guvernamental implicat în achizițiile de criză, a publicat pe pagina sa de Facebook o simulare a evoluției noului coronavirus în țara noastră. El spune că epidemia va fi învinsă la 1 iulie și vom avea 2.657 de decese. Simularea făcută de Bogdan Micu, antreprenor la bază, se bazează pe modele matematice destul de exacte, confirmate de evoluția de până acum.

- Daruieste Viata a anunta ca va construi un spital modular pentru tratarea pacienților diagnosticați cu COVID 19, cu forme grave sau critice, în curtea Spitalului Elias.

- O aeronavă militară a adus ieri 100.000 de măşti de protecţie din Turcia, materialele fiind cumpărate de către Oficiul Naţional de Achiziţii Centralizate şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, urmând să fie distribuite personalului medical din ţară şi echipajelor care acţionează în teren.

- Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, crede că în România poate fi posibilă o relaxare a restricțiilor de liberă circulație abia după 15 mai.

- Un centru de primire, triere, cazare şi tratare preliminară a bolnavilor infectaţi cu coronavirus va fi realizat pe centura Capitalei, în zona Mogoşoaia, într-un spaţiu de peste 7.000 de metri pătraţi, pus la dispoziţie de Leroy Merlin.

- Cercetatorii de la Universitatea din Pittsburgh au anuntat ca au dezvoltat un vaccin impotriva noului virus si spera sa inceapa testele clinice in urmatoarea luna. Vaccinul si-a dovedit eficienta pe soareci care au dezvoltat anticorpi in doua saptamani.

- Asistenta medicală de la Spitalul de Boli Infecțioase din Galați care a povestit cum a fost umilită de vecini care i-au aruncat clor pe ușă sau cum a fost dată afară dintr-un magazin pentru că lucrează într-un spital care primește bolnavi de COVID-19 a fost întâmpinată ieri, pe stradă, de mai mulți militari care au aplaudat-o și i-au oferit un buchet de flori.

- Bill Gates finanteaza 7 companii care lucreaza in paralel la producerea unui vaccin impotriva noului virus. Chiar daca parte din ele vor esua, Gates a declarat ca o face pentru ca nu avem timp de pierdut.

- In aceasta dimineata Celularity a anuntat ca a primit aprobarea autoritatilor americane pentru a incepe testele clinice cu un medicament impotriva Covid-19 bazat pe celule stem.

- La momentul de față, România are capacități de producție care ar putea asigura în întregime necesarul de alimente al populației. Potrivit unui studiu realizat de Termene.ro, în intervalul 2014 – 2018, necesarul de consum ar fi putut fi acoperit în proporție de 100% de capacitățile de procesare interne, pe când în cazul anului 2019 previziunile specialiștilor indică un grad de acoperire care se apropie de 100%. Cei mai buni ani din acest punct de vedere au fost anii 2015 și 2016 când capacitatea României a depășit cu peste 10% consumul.

- Ministerul Sănătății a anunțat că a lansat procedura de achiziție prin licitație restrânsă a serviciilor de proiectare pentru construcția Spitalului Regional Cluj.

- Comisia Europeană a lansat o iniţiativă de 100 de miliarde de euro pentru menţinerea locurilor de muncă şi sprijinirea întreprinderilor, în contextul Covid-19

- Guvernul ceh a aprobat o schemă privind o amânare de până la șase luni a plății ratelor la creditele ipotecare, de consum și ale companiilor, pentru a sprijini țara în timpul crizei provocate de pandemia de coronavirus

- În luna martie 2020, ANAF a restituit TVA în valoare de aproape 4 miliarde de lei, aferente unui numãr de 24.526 deconturi (fațã de 1,6 miliarde de lei media rambursãrilor din primele douã luni ale anului 2020).

- Premierul Danemarcei a anunta ca masurile luate pana acum si-au dovedit eficienta si ca dupa Pastele Catolic activitatea va fi reluata treptat.

- Orașul chinez Shenzhen a dispus interzicerea consumului câinilor și pisicilor, măsura fiind luată în cadrul unei interdicții pe scară largă privind comerțul cu animale sălbatice, impusă în această țară după apariția noului coronavirus

- Kaufland plătește în avans cu trei luni taxele la bugetul de stat și bugetele locale, suma ajungând la 69 de milioane lei, pentru a
sprijini eforturile de echilibrare a economiei în această perioadă.

- Arctic doneaza produse electrocasnice in valoare de 1,4 milioane RON pentru spitalele din Romania

- Producatorul de bere Timişoreana donează 1 milion de lei către Crucea Roşie Română pentru achiziţionarea de echipamente pentru spitalele din România

- ING Bank România împreună cu partenerii ONG contribuie la reducerea suprasolicitării sistemului medical cu o donație totală de 330.000 euro direcționați către achiziția de echipamente de protecție și teste, dar și către dezvoltarea unor platforme oficiale de informare publică.

Bonus (nu e pozitiva dar are o doza de umor):

- Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, le-a prezentat colegilor din guvern o filmare care ar fi prezentat dovezile ascunderii de către Iran a numărului real de decese, cauzate de pandemie, prin aruncarea cadavrelor în gropi comune. Câteva ore mai târziu cancelaria premierului și-a dat seama că materialul video era dintr-un serial, “Pandemic”, difuzat în 2007 de Hallmark Channel.

Bonus la bonus (e pozitiva pentru toti barbatii. Yes, we can!):

- Bernie Ecclestone va fi tată de băiat la aproape 90 de ani. Nou-născutul va avea o soră de 65 de ani.

Fotografia diminetii: Bill Lapschies s-a nascut in 1916, a supravietuit gripei spaniole, e veteran al celui de-al Doilea Razboi Mondial, si-a aniversat implinirea a 104 ani si a devenit cel mai in varsta locuitor din SUA recuperat dupa ce a fost infectat cu noul virus.

 

 

 

Etichete
Comenteaza