Ştirile pozitive ale zilei de vineri

Ştirile pozitive ale zilei de vineri

Există şi veşti bune.

- Faza a treia a testelor realizate de Universitatea din Chicago pe baza medicamentului Remdesivir a arătat rezultate promițătoare în tratarea Covid-19. Marea majoritate a pacienților s-au recuperat rapid, scăzându-le febră și reușind să scape de problemele respiratorii, fiind externați în mai puțin de o săptămână.

- Silvio Brusaferro, seful Institutului National pentru Sanatate din Italia a declarat ca 10% din populatia Italiei a fost infectata cu noul virus.

- Un studiu realizat asupra unor donatori de sânge din Olanda sugerează că aproximativ 3% dintre aceştia au dezvoltat anticorpi împotriva noului coronavirus, un lucru care poate furniza un indiciu cu privire la populaţia care a fost deja contaminată, au anunţat autorităţile sanitare.

- Belgia începe să testeze peste 210.000 de rezidenți din aziluri. Belgia este una dintre puținele țări din Europa care include în bilanțurile deceselor zilnice toate persoanele non-spitalizate, dar care mor din cauza simptomelor bolii COVID-19.

- Peste 90% dintre cazurile simptomatice de Covid-19 sunt detectate în Australia, susţin autorităţile, care au anunţat că restricţiile de mobilitate a populaţiei rămân în vigoare încă patru săptămâni.

- O companie din Italia a dezvoltat un vaccin împotriva noului coronavirus și îl va testa pe oameni la sfârșitul lunii aprilie, astfel încât, în caz de succes, "să poată fi distribuit la nivel mondial în 2021".

- O britanică în vârstă de 106 ani, Connie Titchen, s-a vindecat de covid-19, iar după trei săptămâni de luptă împotriva noului coronavirus, această stră-stră-bunică născută în 1913 a fost externată, ridicând moralul țării. Centenara ”este considerată drept pacienta cea mai în vârstă care a învins virusul” din țara sa, potrivit serviciilor de sănătate de la Birmingham. Ea a părăsit spitalul în aplauze.

- Cea mai mare universitate din România - Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca a anunțat că admiterea şi examenele de finalizare a studiilor de licență și master vor fi organizate online. Candidații se vor putea înscrie tot online, iar documentele originale vor fi prezentate la începerea anului universitar.

- In New York rata infectiilor care masoara cate alte persoane poate infecta un "pozitiv" a scazut sub 1.

- Răspunsul colectiv al Uniunii Europene (UE) la criza provocată de pandemia de coronavirus este "cel mai impresionant din întreaga lume", totalizând până acum mai mult de 3000 miliarde de euro, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

- Termenul de 30 iunie râmâne un termen asumat de către antreprenor pentru punerea în circulație cu călători a acestei magistrale de metrou!”, a declarat ministrul Transporturilor, Lucian Bode, după o vizită pe șantierul Magistralei 5 împreună cu premierul Ludovic Orban.

- Autoritățile din Cluj-Napoca pregătesc scenariul transformării BT Arena, cea mai mare arenă sportivă din țară (până la 10.000 locuri), în centru de suport medical pentru bolnavii afectați de Covid-19.

- Banca de investitii Goldman Sachs considera ca masurile pentru limitarea pandemiei functioneaza si isi bazeaza optimismul pe reducerea cautarilor, comparativ cu varful inregistrat luna trecuta, pe Google pe termenul "mi-am pierdut mirosul".

- Guvernul elvețian va începe o relaxare treptată a restricțiilor impuse pentru combaterea răspândirii noului coronavirus, începând cu 27 aprilie. Cabinetele medicale, frizeriile şi saloanele de consmetică printre primele care vor primi undă verde să reînceapă activitatea. Apoi, pe 11 mai se vor redeschide şcolile primare, magazinele şi pieţele, au mai anunţat autorităţile. Într-o a treia etapă vor fi redeschise liceele şi universităţile, din 8 iunie. De asemenea guvernul a anunţat posibilitatea de a relaxa interdicția reuniunilor în grupuri mai mari de cinci persoane, deși detaliile acestei etape vor fi anunțate concret abia la sfârșitul lunii mai.

- Milioane de utilizatori ai Facebook vor fi anunţaţi dacă au interacţionat dând like sau lăsând comentarii la diverse postări ce promovează informaţii false legate de noul coronavirus.

- Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a cerut scuze, în numele întregii Europe, pentru eşecul de a acorda un ajutor mai mare Italiei la declanşarea pandemiei în cea mai afectată ţară la nivel european de criza noului coronavirus. "Adevărata Europă stă în picioare. Cea în care paramedicii din Polonia și medicii din România salvează vieți în Italia. În care ventilatoarele din Germania dau o speranţă de viaţă în Spania".

- Premierul francez Edouard Philippe a anunțat că angajații din sistemul de sănătate în regiunile cele mai afectate de COVID-19 vor primi câte o primă de 1.500 de euro, precum și o plată mai ridicată decât de obicei pentru orele suplimentare.

- Fundatia Bill & Melinda Gates a anuntat o noua donatie de $150 milioane catre Organizatia Mondiala a Sanatatii. In februarie fundatia a mai donat $100 milioane.

- Printesa Sofia a Suediei a renuntat la indatoririle sale regale si s-a oferit voluntara pentru a lucra intr-un spital. Ea va dezinfecta spatiile, va face curatenie si va lucra la bucatarie.

- Un anonim a donat $150, sub forma a trei vauchere, unul pentru restaurante, unul pentru bacanie si unul pentru "bar si grill" fiecarei familii din Earlham, Iowa, SUA. Donatia totala insumeaza $82.350

- În urmă cu câțiva ani, Rezervația Pârâul Pețea din stațiunea 1 Mai din Bihor era cunoscută pentru speciile endemice care puteau fi admirate în apa lacului: nufărul, melcul termal și roșioara lui Racoviță, un pește pe cale de dispariție, care creștea numai în acest ecosistem din nord-vestul țării. În 2015, lacul a secat aproape complet, pe fondul suprasolicitării zăcământului de apă geotermală de către hotelurile, pensiunile și locuințele particulare din Băile 1 Mai, Băile Felix și Oradea. Acum, că hotelurile s-au închis, iar consumul de apă termală a scăzut foarte mult rezervația pare că revine la viață, iar nivelul apei în lac a crescut.

- Cognizant Softvision România sprijină sistemul medical donand 73.000 de dolari Institutului Oncologic din Cluj-Napoca

- Red Angus Steakhouse a livrat, în cele 22 de zile de program, 6.440 de meniuri de prânz profesioniștilor medicali din cadrul Institutului Național de Boli Infecțioase “Prof. Dr. Matei Balș”, precum și Spitalelor Clinice Colentina și “Dr. Victor Babeș”.

- Domestos România a anuntat ca rămâne în lupta împotriva COVID19 pe toată durata stării de urgență. După ce a donat Crucii Roșii 5000 de produse săptămânal în ultimile 5 săptămâni, Domestos prelungește această perioadă cu încă 5 săptămâni de donații, până pe 15 mai.

- Pink Floyd, Genesis, The Grateful Dead şi Metallica sunt câteva dintre trupele care prezintă online, în această perioadă, înregistrări video inedite şi rare materiale de arhivă în scop caritabil. Înregistrările sunt disponibile pe canalele oficiale de YouTube ale grupurilor, unde sunt adăugate săptămânal pentru a putea fi vizionate de fanii din întreaga lume.

- VietJet Air si Vietnam Airlines au reluat de ieri zborurile interne.

Bonus (nu e pozitiva dar are o doza de umor):

- Politia din Roma a amendat o femeie cu 400 euro deoarece a iesit sa-si plimbe pe strada testoasa.

Azi nu avem stiri Extra, avem in schimb doua materiale video pe care le gasiti in comentarii:

- Calugaritele de la o manastire din Sevilla jucand baschet in carantina.

- O femeie din Philadelphia a filmat un harciog mancand o pizza in fata ferestrei sale, nederanjat de cei doi caini ai doamnei care-l priveau de dincolo de geam.

Fotografia diminetii: Căpitanul Tom Moore, veteranul de război britanic despre care v-am spus acum doua zile ca a lansat o campanie de strângere de fonduri pentru medicii și asistentele care se luptă în spitale să salveze viața pacienților infectați cocoronavirus, a reușit să adune 17+ milioane de lire sterline pana in acest moment. Moore, care are 99 de ani, le-a cerut oamenilor să doneze bani pentru sistemul de sănătate angajându-se să parcurgă 5 km în grădina casei sale înainte să împlinească 100 de ani, la finalul acestei luni. Obiectivul lui era sa stranga 1000 de lire. El a primit garda de onoare la ultima "tura" efectuata. Vickie Flores/EPA:

Etichete
Comenteaza