Stirile pozitive ale zilei de luni

Stirile pozitive ale zilei de luni

Exista si vesti bune in vreme de pandemie.

- Un studiu prezentat de germani arata ca o treime din populatie ar putea beneficia de "ceva" imunitate impotriva Covid-19 de la precedentele raceli provocate de alti coronavirusi.

- Un studiu al Centrului de sănătate pentru Cercetarea şi Supravegherea Imunizării din New South Wales, Australia, arată că este puţin probabil ca noul coronavirus să fie transmis de copii. Examinând 18 cazuri de Covid-19 (nouă studenţi şi nouă angajaţi) din 15 şcoli, rezultatele preliminare ale raportului au arătat că doar un elev de şcoală primară şi unul de liceu „este posibil să fi contractat Covid-19 de la cazurile existente în şcolile lor”.„Niciun profesor şi niciun membru al echipelor nu au contractat Covid-19 de la cazurile iniţiale din şcoli”, se mai arată în raport.

- Spania a anuntat că numărul zilnic al deceselor provocate de coronavirus a scăzut la cel mai redus nivel în mai bine de o lună, cu 288 de decese în 24 de ore.

- Marea Britanie a anuntat cel mai mic numar de decese de la finalul lunii Martie.

- Franta a anuntat cel mai mic numar de decese din 25 martie, 242.

- Italia a raportat cel mai mic numar de decese, 260, inregistrat din 14 martie.

- Noua Zealanda a anuntat un singur nou caz de infectare in aceasta dimineata si se pregateste de relaxarea masurilor de izolare.

- Secţia ATI a Spitalului Militar ROL 2, deschis la Otopeni, devine operaţională la începutul acestei saptamani. Secţia va avea 24 de paturi şi toate dotările necesare.

- Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, a anunţat că, de anul viitor, va exista pentru prima oară un program operaţional dedicat exclusiv Sănătăţii, cu un buget de 4,5 miliarde euro, iar dacă în perioada pandemiei vorbim despre banii europeni care salvează vieţi, în perioada următoare are în vedere ca banii europeni "să ajute o economie sănătoasă".

- Si Taiwan studiaza eliminarea treptata a masurilor de izolare dupa ce tara nu a mai inregistrat nici un caz nou de infectare de 14 zile.

- China a anuntat in aceasta dimineata 3 noi cazuri si nici un deces. Conform raportarilor oficiale de 12 zile nu s-a mai inregistrat nici un deces.

- Potrivit ultimelor date furnizate de Grupul de Comunicare Strategică, Buzăul are un total de 16 cazuri de coronavirus, fiind judeţul cu cele mai puţine îmbolnăviri din ţară.

- Statul New York a raportat ieri 5902 noi cazuri, aproape jumatate fata de cele 10553 inregistrate sambata. Numarul deceselor, 367, a fost cel mai mic inregistrat din 31 martie. Guvernatorul Cuomo a anuntat ca reloarea anumitor activitati ar putea reincepe din 15 Mai.

- Orașul chinez Wuhan, unde a început pandemia cu coronavirus, nu mai are nici un pacient cu Covid-19 în spitale.

- Arabia Saudita nu mai mai aplica pedeapsa cu moartea celor care au comis crime cand erau minori.

- O companie farma chineza a primit aprobarea autoritatilor din SUA pentru a incepe testele clinice pentru un medicament care trateaza boala Alzheimer.

- Emiratele Arabe Unite intenționează să testeze toți cetățenii și rezidenții pentru a vedea dacă sunt infectați cu noul virus.

- Italia începe să-și deschidă fabricile la 4 mai, în cadrul măsurlor de ieșire din izolare, și preconizează să amâne în septembrie întoarcerea la școală, a anunțat premierul Giuseppe Conte.

- Bilanțul epidemic al Letoniei este de 812 cazuri de COVID-19, 12 morți și 267 de vindecați, deși autoritățile nu au blocat economia. Letonia are o populaţie de 1,92 milioane de locuitori. Primul caz înregistrat în Letonia a fost în 2 martie. După 11 zile, guvernul a declarat starea de urgenţă şi a interzis adunările cu mai mult de 200 de persoane, a închis şcolile, cinematografele şi teatrele şi s-a concentrat pe protejarea personalului sanitar. Magazinele şi fabricile au fost închise doar la sfârşitul săptămânii. În 29 martie au fost introduse şi regulile de distanţare socială: păstrarea distanţei de doi metri între persoane, cu posibilitatea de a ieşi din casă, câte două persoane sau în familie. Acestea s-au aplicat şi în baruri şi restaurante.

- In Houston, SUA, un spital temporar care a costat $17 milioane va fi dezasamblat dupa ce in locatie nu a fost internat nici un pacient cu Covid-19 (asta e partea pozitiva). Presa scrie ca unii dintre angajatii la acest spital au primit salarii de peste $2000 pe zi din fonduri federale. (asta e partea mai putin pozitiva).

- Acum o saptamana, Germania a inregistrat un nou record al productie de energie electrica generata de panourile solare, 32227 MWh.

- Premierul britanic Boris Johnson, refăcut după o gravă infectare cu noul coronavirus, îşi reia activitatea începând de azi, a anunţat o purtătoare de cuvânt a guvernului.

- Grupul Mobexpert redeschide de azi magazinele, dar cu un program pe care îl prezintă ca redus (Luni-Sâmbătă 12.00-20.00, Duminică 12.00-18.00) și un număr restrâns de angajați, susținând în același timp că "sănătatea clienților și angajaților rămâne prioritară".

Din Cronica de Carte, link in comentarii:

- Volumul ”Coronavirus pe înțelesul celor mici”, o carte ilustrată pentru copii, este disponibilă în format electronic, gratuit, pe site-ul Editurii Corint. Același volum, în limba engleză, a fost descărcat de peste 640.000 de ori în Marea Britanie, de la lansarea sa online pe 6 aprilie.

- O carte de colorat gratuită, conținând imagini din 35 de piese clasice ale lui William Shakespeare, poate fi descărcată de pe Shakespeare Illustration;

- Julie Andrews va susține, împreună cu fiica sa, Emma Walton Hamilton, un podcast despre cărți intitulat Julie’s Library, începând cu 29 aprilie. Ținta acestuia este grupa de vârstă 4-10 ani.

- Mitch Albom, autorul volumului Marți cu Morrie, scrie un nou roman, Human Touch, și publică online, gratuit, un capitol pe săptămână, cititorii putând dona bani pentru combaterea coronavirusului.

- Organizatorii Târgului de carte de la Frankfurt au anunțat că acesta va avea loc conform programării inițiale, în luna octombrie.

- Amazon a donat 250.000 de lire sterline pentru a ajuta librăriile independente în perioada crizei. Tot Amazon a oferit nouă cărți electronice gratuite, valabile pentru Kindle, cu ocazia Zilei Internaționale a Cărții.

- Biblioteca Publică din New York invită cititorii să se distreze, în timp ce sunt izolați acasă, solicitând acestora să reinterpreteze coperta unei cărți favorite. Sau #BookCoverDouble Challenge.

- Librăria online Libris.ro a înregistrat o creştere de 30% a vânzărilor între 16 martie -16 aprilie faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

EXTRA (nu sunt neaparat pozitive dar sunt importante):

- Ministerul Finanțelor analizează posibilitatea unui nou program de susținere a firmelor cu dificultăți de finanțare, prin care să acorde acestora împrumuturi ce pot fi convertite ulterior în acțiuni, a anunțat ministrul Florin Cîțu.

- Elevii din Franţa cu vârste între 11 şi 18 ani vor fi nevoiţi să poarte măşti de protecţie după redeschiderea şcolilor, care este prevăzută începând cu 11 mai. Redeschiderea şcolilor se va face progresiv, şi doar pe bază de voluntariat, după cum au anunţat autorităţile.

- Bill Gates a anunțat că producția vaccinului împotriva noului virus ar putea începe peste 12 luni, dacă totul merge “perfect”. Gates nu crede că vaccinul va putea fi disponibil pentru populație în septembrie. Fondatorul Microsoft finanțează 7 companii care lucrează simultan la un vaccin împotriva acestui virus.

Fotografia diminetii - In unele state americane s-au redeschis saloanele cosmetice:

Etichete
Comenteaza