Vâlcea: Încă un salariat de la Oltchim a intrat în greva foamei; deocamdată, protestul s-a încheiat

Vâlcea: Încă un salariat de la Oltchim a intrat în greva foamei; deocamdată, protestul s-a încheiat
Încă un salariat de la Oltchim Râmnicu Vâlcea a intrat, marţi, în greva foamei, protestul salariaţilor încheindu-se în cursul serii, aceştia urmând să ia o decizie privind continuarea protestelor în funcţie de modul în care Guvernul şi conducerea combinatului vor rezolva problemele din companie.

Potrivit liderului sindical interimar al Oltchim Corneliu Cernev, managerul general al societăţii a fost chemat de urgenţă la Bucureşti, iar salariaţii aşteaptă rezolvări concrete de la acesta pentru a şti dacă vor continua sau nu protestele, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Deocamdată, protestul s-a încheiat, dar celor cinci grevişti ai foamei li s-a alăturat al şaselea. Vor rămâne toţi sub supravegherea medicilor de la Dispensarul Policlinica Oltchim, iar mâine (n.r. - miercuri) vom vedea ce vom face, este în funcţie de ce veşti vom primi de la managerul general Mihai Bălan, chemat de urgenţă la Bucureşti, probabil la Ministerul Economiei şi Ministerul Finanţelor. Oamenii aşteaptă o veste cu banii, cu salariile lor şi cu cele 40 de milioane de euro, suma necesară pentru întregul capital de lucru", a declarat Corneliu Cernev.

Salariaţii de la Oltchim Râmnicu Vâlcea care au intrat în greva foamei vor plăţi compensatorii dacă firma nu mai poate fi salvată, dar până atunci cer ca premierul Victor Ponta să vină la combinat şi să "dezamorseze conflictul creat chiar de dânsul", susţinând că, în caz contrar, vor veni, joi, în Bucureşti, pentru a protesta în faţa Ministerului Economiei.

"Avem trei probleme, am intrat în greva foamei şi avem trei doleanţe: prima este ca domnul Victor Ponta să vină aici, în faţa noastră, la Râmnicu Vâlcea, şi să dezamorseze conflictul creat chiar de dânsul, prin nerealizarea promisiunilor, a doua problemă este că ne vrem banii restanţi pe două luni, septembrie şi octombrie, iar a treia este faptul că, dacă nu mai este nevoie de combinat şi de noi, să ne trimită acasă şi să ne dea salarii compensatorii, dacă asta e singura soluţie, aşa vom face", a declarat un protestatar aflat în greva foamei.

Un alt protestatar aflat în greva foamei susţine că "firmele-căpuşă" ale vechii conduceri a societăţii au adus Oltchim în situaţia închiderii şi că există şansa salvării combinatului în cazul în care producţia va fi reluată, în condiţiile în care "produsul finit se vinde foarte bine".

"Nu renunţăm la proteste până nu vine domnul Ponta aici. Vom protesta, suntem cinci în greva foamei, este posibil ca până diseară să mai intre câţiva colegi. Vrem plăţile de bani restante şi vrem să le luăm toate odată. Domnul director Mihai Bălan încearcă să salveze combinatul, dar vechea conducere nu îl lasă, firmele-căpuşă ale vechii conduceri ne-au adus aici. Totul e să se repornească, am înţeles că până la sfârşitul acestei săptămâni se mai repornesc trei secţii, se va lucra la 25 la sută din capacitate, iar 1.000 din cei peste 3.000 de oameni vor avea din nou de lucru. Ne-am putea salva, ne-am putea relansa, produsul finit se vinde foarte bine", a declarat salariatul aflat în greva foamei.

La ora transmiterii acestei ştiri, cei şase salariaţi ai SC Oltchim aflaţi în greva foamei sunt monitorizaţi de echipajele medicale ale Dispensarului Policlinica Oltchim, de pe platformă, fiind în stare stabilă.

Aproximativ 400 de salariaţi de la Oltchim au reluat protestele, marţi, în faţa pavilionului administrativ, cerând să le fie plătite salariile restante pentru lunile septembrie şi octombrie şi ca premierul Victor Ponta să vină să le explice de ce Guvernul nu şi-a onorat promisiunile.

Liderul sindical Mihai Diculoiu a fost împins de câţiva salariaţi care protestau, oamenii reproşându-i că nu îi mai reprezintă şi a contribuit la situaţia economico-financiară actuală a unităţii.

Şi luni, aproximativ 400 de angajaţi de la Oltchim Râmnicu Vâlcea au protestat în faţa pavilionului administrativ, pentru că nu şi-au primit salariile pentru lunile septembrie şi octombrie.

La un moment dat, între muncitori a avut loc o altercaţie, după ce un salariat a cerut cu prioritate bani pentru repornirea combinatului, colegii acestuia sărind pe el şi spunând că ei vor să-şi primească salariile restante.

Protestele angajaţilor de la Oltchim au început la sfârşitul lunii august, după oprirea producţiei combinatului, din cauza unor datorii de peste 500 de milioane de euro. Oamenii cereau să le fie achitate salariile restante, dar şi fonduri pentru reluarea producţiei. La un moment dat, pe parcursul protestelor, mai mulţi salariaţi au intrat în greva foamei.

Muncitorii au renunţat la proteste după ce au primit asigurări că vor primi salariile restante pe lunile iulie şi august, precum şi bonurile de masă aferente, dar şi după ce au fost anunţaţi că va fi repornită producţia.

Producţia la combinatul Oltchim a fost reluată, la începutul lunii octombrie, la instalaţia de electroliză cu membrană, reprezentanţii companiei spunând atunci că urmează să fie repusă în funcţiune şi electroliza cu catoni de mercur.

În 2 noiembrie, ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, afirma că deocamdată funcţionează 25-30 la sută din combinatul Oltchim, adică lucrează aproximativ 800 de muncitori dintr-un total de circa 2.600, urmând ca în săptămânile viitoare să se ajungă la o capacitate de 60 la sută.

Încercarea de privatizare a Oltchim a eşuat, întrucât Dan Diaconescu, care a câştigat licitaţia pentru pachetul de acţiuni deţinut de stat, nu a plătit suma de 45 milioane euro pentru titluri.

 

Etichete
Comenteaza