Un robot franco-german va explora unul dintre sateliţii planetei Marte

Un robot franco-german va explora unul dintre sateliţii planetei Marte

Franţa şi Germania vor colabora la realizarea unui robot mobil destinat misiunii japoneze MMX, care va pleca în 2024 în explorarea lui Phobos, unul dintre cei doi sateliţi ai planetei Marte, a anunţat CNES, agenţia spaţială franceză, potrivit AFP.

În timp ce micul robot franco-german MASCOT a ajuns miercuri, 3 octombrie, pe suprafaţa unui asteroid aflat la o distanţă de peste 300 de milioane de kilometri de Terrra, în cadrul misiunii japoneze Hayabusa2, agenţiile spaţiale franceză, germană şi japoneză se gândesc deja la misiuni şi mai îndepărtate.

Prevăzută să fie lansată în 2024, MMX (Martian Moons eXploration) este o misiune japoneză ambiţioasă care îşi propune să aducă mostre de pe Phobos. Scopul misiunii este analizarea celor doi sateliţi al planetei Marte, Phobos şi Deimos, pentru a stabili originea acestora, contribuind astfel la o mai bună înţelegere a formării şi evoluţiei sistemului solar.

Misiunea MMX "prevede eliberarea robotului franco-german pe suprafaţa lui Phobos înainte de debarcarea navetei-mamă", precizează CNES.

Modulul va analiza stratul fin de particule (regolit) şi structura suprafeţei acestui satelit natural al Planetei Roşii în "cele mai mici detalii". Rolul său va fi optimizarea operaţiunii de asolizare şi de returnare a eşantioanelor colectate în cadrul misiunii MMX.

Acest viitor robot este "urmaşul lui MASCOT", a declarat pentru AFP Jean-Yves Le Gall, preşedintele CNES. Va însă mai mare ("circa un metru pe un metru"), în comparaţie cu MASCOT care este de dimensiunile unei cutii de pantofi (30X30X20 centimetri) şi o masă de 10 kg, a precizat acesta.

În plus, va fi dotat cu roţi care îl vor ajuta să se deplaseze. MASCOT se poate mişca doar pe distanţe mici, cu ajutorul unui braţ intern. Viitorul robot mobil va fi alimentat cu celule solare, ceea ce-i va permite să-şi îndeplinească misiunea timp de mai multe luni. MASCOT este prevăzut cu o baterie care îi permite o autonomie de funcţionare de maximum 16 ore.

Declaraţia comună referitoare la viitoarea colaborare franco-germană pentru realizarea acestui robot a fost semnată miercuri la Bremen (Germania) de către Jean-Yves Le Gall, omologul său din cadrul agenţiei germane DLR, Pascale Ehrenfreund, şi directorul agenţiei japoneze Jaxa, Hiroshi Yamakawa. Aceştia participă la cea de-a 69-a ediţie a Congresului Astronautic Internaţional (IAC).

Phobos nu are o formă regulată şi măsoară 27 de kilometri pe axul său cel mai lung. Cunoaşterea structurii sale ar permite clarificarea dezbaterii referitoare la originea sateliţilor lui Marte, care, conform principalelor două teorii care se confruntă, ar putea fi asteroizi prinşi în câmpul gravitaţional al lui Marte sau sedimente rezultate în urma unui impact gigant cu Planeta Roşie, relatează Agerpres.

Comenteaza