Persoanele fără venituri aleg cum să achite contribuția de sănătate

Persoanele fără venituri aleg cum să achite contribuția de sănătate
Ministerul Finanțelor Publice propune modificarea și completarea legii privind Codul Fiscal astfel încât persoanele fără venituri pot alege între plata lunară a contribuției de sănătate sau plata la momentul accesării serviciilor medicale.

Proiectul ordonanței de urgență reglementează condițiile privind modul de declarare și de plată a contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS) de către persoanele care nu realizează venituri, pentru a putea beneficia de serviciile oferite de sistemul de sănătate. 
 
Schimbările propuse vizează mai multe aspecte. În primul rând, persoanele fizice, indiferent de cetăţenie, care au domiciliul ori reşedinţa într-un stat cu care România nu are încheiate acorduri privind sistemele de securitate socială nu au calitatea de contribuabili la sistemul de asigurări sociale de sănătate.

Apoi, au fost introduse în categoria contribuabililor unitățile trimițătoare care au obligația plății contribuțiilor pentru personalul român militar şi civil trimis în misiune permanentă în străinătate. 
La veniturilor din investiții sau din alte surse realizate în 2016, ale căror baze lunare de calcul se situează sub nivelul valorii salariului de bază minim brut pe țară, nu se datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate.

Nu în ultimul rând, persoanele fizice care nu realizează venituri şi nu se încadrează în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuţiei sau în categoriile de persoane pentru care plata contribuţiei se suportă din alte surse datorează CASS putând opta între plata lunară sau sau la data la care accesează serviciile acordate de sistemul de asigurări sociale de sănătate. 
 
Aceeași regulă se aplică și în cazul persoanelor care realizează venituri lunare exclusiv din investiții sau din alte surse sub nivelul valorii salariului de bază minim brut pe țară.  Persoanele fizice își vor păstra calitatea de asigurat, în condițiile legii nr. 95/2006, republicată, privind reforma în domeniul sănătății, respectiv 3 luni de la data efectuării ultimei plăți. 
 
În opinia MFP, neadoptarea în regim de urgență a măsurilor ar duce la neasigurarea în sistemul de asigurări de sănătate și pentru șomaj a personalului militar și civil trimis în misiune în străinătate,  creșterea sarcinii fiscale suportate de persoanele fără venituri sau cele care realizează în exclusivitate venituri din investiții sau alte surse mai mici decât salariul minim brut pe țară, sub forma contribuției sociale sau CASS,  obligarea la plata CASS a persoanelor fizice indiferent de cetățenie, care au domiciliul ori reședința într-un stat cu care România nu are încheiate acorduri sau care nu intră sub incidența legislației europene aplicabile în domeniul securității sociale, deși acestea nu beneficiază de serviciile acordate de sistemul de sănătate, dacă nu se află în România pentru o perioadă mai mare de 90 de zile consecutive.    

Comenteaza