Ce tare! ZIUA de CLUJ mediază dialogul între instituţiile statului. Se lasă cu sancţiuni!

Ce tare! ZIUA de CLUJ mediază dialogul între instituţiile statului. Se lasă cu sancţiuni!
Două instituţii ale statului au reuşit să comunice abia după intervenţia ZIUA de CLUJ.

ZIUA de CLUJ scria luna trecută despre demersul făcut de Prefectura Cluj de a solicita un punct de vedere oficial Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC) în legătură cu situaţia de strada Marin Preda nr. 30, unde societatea Napocamin construia un bloc în ciuda instituţiilor statului. Purtătoarea de cuvânt a Prefecturii, Anamaria Danciu, se plângea că nu a primit răspuns, deja cererea plecase spre ISC de la finalul lunii aprilie.

"Nu putem să facem nimic, pentru că Inspectoratul de Stat în Construcţii nu ne ajută deloc, în condiţiile în care am făcut o adresă către ei pe acest subiect în aprilie şi am făcut o revenire în 21 iunie. Şi nu avem un răspuns. Nu e prima dată când se întâmplă. În aprilie, noi am scris Primăriei, ISC-ului şi Transgazului. Primăria ne-a trimis un biblioraft de acte care au stat la baza emiterii autorizaţiei de construire, dar fără să spună nimic altceva. Doar luaţi de aici dosarul. Transgaz a răspuns că a atras atenţia constructorului că există acea conductă acolo şi a solicitat sistarea lucrărilor până la momentul mutării conductei pe cheltuiala constructorului. Constructorul se pare că a răspuns Transgazului la acel moment că face doar lucrări de amenajare a şantierului şi de conservare. Iar ISC nu a răspuns nimic. Noi nu putem face nimic până nu avem opinia unor specialişti, iar - instituţional vorbind - aceşti specialişti sunt cei de la ISC", a spus în 23 iulie Anamaria Danciu, care a subliniat că s-a luat legătura şi cu Ministerul Dezvoltării Regionale, care are în subordine Inspectoratele de Stat în Construcţii.

ZIUA de CLUJ a cerut un punct de vedere de la ISC pe acest subiect, iar joi l-a primit. Reprezentanţii instituţiei dau vina unii pe alţii şi anunţă că s-a declanşat o anchetă internă. Şi încă ceva. Victorie! Răspunsul a plecat în sfârşit către Prefectură. „Referitor la investiţia „Imobil de locuinţe colective cu 27 de apartamente din Cluj-Napoca", str. Marin Preda nr. 30 (fostă Bună Ziua, f.n.), Instituţia Prefectului - Judeţul Cluj a transmis Inspectoratului Regional în Construcţii (IRC) Nord-Vest două adrese, în 22.04.2015 şi 01.07.2015 (revenire), prin care a înaintat instituţiei noastre petiţia unui număr de cetăţeni, reprezentaţi de o societate civilă de avocaţi. Petiţionarii sus-menţionaţi s-au adresat şi în mod direct IRC Nord-Vest, cu mai multe adrese, la care instituţia noastră a răspuns în termenul prevăzut de lege. IRC Nord-Vest a transmis răspunsul către Instituţia Prefectului - Judeţul Cluj în data de 27.07.2015 (adică la 4 zile după articolul din ZIUA de CLUJ care conţinea declaraţia reprezentanetei Prefecturii n.r.). Întrucât acest răspuns a fost transmis cu întârziere, a fost sesizată Comisia de Disciplină din cadrul ISC, care va lua măsuri în acest caz, conform prevederilor legale", subliniază într-un comunicat trimis redacţiei inspectorul general Nelu Stelea.

Pe strada Marin Preda, la numărul 30, la o aruncătură de băţ de vila sa, Ioan Bene construieşte un bloc. ZIUA de CLUJ a făcut un adevărat serial cu povestea imobilului. Bene, prin firma Napocamin (acţionari Panpetrol SRL, Alexandra Bene, Raluca Bene şi Daniel Bene) a cumpărat terenul de la un avocat, Florin Bulieris, în toamna anului trecut. Bulieris dorise el să construiască un bloc acolo, dar s-a opus Transgaz, din cauză să prin zonă trece o conductă magistrală de gaz. Transgaz a notificat primăria şi a cerut oprirea lucrărilor. Apoi, Poliţia locală a mers să verifice şi a descoperit încă o neregulă: constructorii nu respectă proiectul. Drept urmare, a oprit lucrările. Numai că acestea au continuat ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Imediat după ce şantierul a fost închis oficial, Napocamin a anunţat că mai face doar conservare şi (sic!) a tras încă un etaj. La 1 iulie, în urma unei reclamaţii făcute de vecini, instanţa a suspendat autorizaţia de construire; a treia barieră. După verdictul instanţei, ia ghiciţi!, lucrările tot nu s-au oprit. Bene a găsit portiţa schimbării beneficiarului, astfel încât decizia Tribunalului să nu îi fie opozabilă. A vândut construcţia către Beton Constructorul SRL, deţinută de o anume Diana Marchiş. Firma are acelaşi sediu ca Napocamin. În fine, în 24 iulie, ISC a făcut un alt control, a găsit nereguli, a dat trei amenzi şi a cerut încă o dată oprirea lucrărilor, care tot nu au fost stopate. Abia acum, probabil pentru că e perioada concediilor, la construcţia care are deja trei etaje nu se mai vede mişcare.

 

Comenteaza