Clujul se “blindează” cu verificatori și experți în construcții

Clujul se “blindează” cu verificatori și experți în construcții
Criză mare de specialiști în domeniul verificării construcțiilor

Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) Cluj va organiza, în premieră, examene pentru noi verificatori de proiecte și experți tehnici în domeniu, după ce numărul acestora s-a redus drastic în ultimii ani.

Ministrul dezvoltării, Attila Cseke, a supus dezbaterii publice ordinul privind modificarea reglementărilor din domeniul atestării verificatorilor de proiecte și a experților tehnici în construcții și a anunțat organizarea unor examene în vederea consolidării corpului de specialiști.

”A fost o lipsă acută de experți în domeniu, majoritatea celor care au un astfel de atestat fiind cu mult peste vârsta pensionării, iar examenele pentru noi experți de securitate la incendiu nu au fost organizate de trei ani”, spune ministrul.

Verificatorii și experții au sarcina de a controla dacă au fost luate măsurile necesare asigurării rezistenței mecanice și stabilității unei clădiri, a drumurilor și a căilor ferate, a siguranței clădirilor în cazul unui cutremur sau unui incendiu, dacă au fost implementate reglementările sanitare, de igienă sau eficiență energetică. Ministrul a subliniat nevoia de a consolida corpul acestor specialiști esențiali și a anunțat organizarea examenelor de atestare.

“Sunt 572 de experți tehnici cu drept de practică valabil, în toată țara, atestați pe diferite domenii. Mai mult de jumătate însă au peste 70 de ani, și încă 22% fac parte din categoria 60-70 de ani. În ceea ce privește experții de securitate la incendiu în mod specific, sunt doar 18 în București și 23 în restul țării, fiind 24 de județe în România în care nu există nici unul”.

Un motiv pentru care nu au fost organizate examene este că reglementările în vigoare prevăd o comisie de evaluare alcătuită din 10 verificatori și experți, greu de organizat având în vedere numărul lor total la nivel național. “Evaluarea nu va mai include proba orală, un instrument care ar putea fi folosit pentru a decide subiectiv dacă cei evaluați sunt sau nu primiți în breaslă”, consideră ministrul.

Ordinul prevede obligativitatea de a organiza examene de atestare de două ori pe an, cu anunț prealabil de cel puțin 45 de zile, într-un mod transparent și accesibil, cu bibliografia publicată în prealabil. Spre deosebire de reglementările în vigoare, care prevedeau organizarea examenelor numai în București, acestea vor fi organizate și în Cluj-Napoca, Timișoara, Brașov, Iași și Constanța, la sediile ISC.

Vor fi comisii mixte alcătuite din membrii actualului corp de verificatori și experți, profesori universitari, membri ai ISC și Inspectoratului pentru Situații de Urgență, un reprezentant al ministerului de resort. În vederea asigurării unui nivel calitativ corespunzător în ceea ce privește verificarea proiectelor, se va introduce o confirmare periodică, din cinci în cinci ani, a îndeplinirii condițiilor pentru atestare.

Urbanismul, în suferință la Cluj

În Cluj-Napoca au avut loc, în ultima perioadă, proteste în serie ale societății civile față de felul în care se derulează mai multe proiecte imobiliare sau de infrastructură în oraș, formulând critici la adresa calității unor lucrări. La București municipalitatea a decis suspendarea planurilor urbanistice generale pentru cinci sectoare și blocarea autorizațiilor de construire pe terenuri care sunt spații verzi.  

Comenteaza