Începe Marea Refaţadizare. Proprietari din zona zero, puşi la zid

Începe Marea Refaţadizare. Proprietari din zona zero, puşi la zid
Deţinători a 18 clădiri din centru sunt obligaţi să îşi repare clădirile. Altfel, vor fi sancţionaţi
cu amenzi între 5.000 şi 8.000 de lei.

Administraţia locală a pus la punct procedura de refaţadizare a clădirilor din centrul istoric al oraşului, program anunţat anul trecut. Din 376 de clădiri inventariate în zona zero, 93 au nevoie de cosmetizare. Pentru primul lot, somaţiile se vor trimite în februarie, proprietarii fiind automat obligaţi să se conformeze, pe o procedură descrisă pe site-ul oficial al municipalităţii. Primăria va subvenţiona 20% din valoarea lucrării şi partea de documentaţie necesară.

Cu perspectiva Capitalei Culturale Europene bătând la uşă, cu certitudinea turiştilor care vor veni în 2015 în Capitala Europeană a Tineretului Cluj-Napoca, cu multele reclamaţii de la clujeni că se simt în pericol pentru că, frecvent, în centrul oraşului cade tencuiala de pe clădirile istorice, cu presingul opoziţiei USL de la dezbaterile pe buget de a aloca bani şi de a gândi un proiect pentru „faţa europeană" a oraşului, primăria a venit, în sfârşit, cu o soluţie pentru refaţadizarea clădirilor. Aceasta va fi pusă în operă în 2014.

Oraşul a fost împărţit în trei zone, în ordinea importanţei procesului de refaţadizare. În zona ultracentrală au fost inventariate 376 imobile, dintre care 18 într-o stare avansată de degradare şi 75 cu vizibilitate maximă în centrul istoric. "Cu aceste imobile vom începe somaţiile adresate proprietarilor în vederea refaţadizării", a anunţat ieri primarul Emil Boc.

Pentru cele 93 de clădiri care au nevoie de intervenţii la faţade, vor primi somaţii 4.455 de proprietari. În primă faţă, începând din 1 februarie, vor primi somaţii proprietarii a 18 imobile care prezintă un grad avansat de degradare şi pot pune în pericol siguranţa trecătorilor. Este vorba despre clădirile de pe Bd. Eroilor (12, 19), I. C. Brătianu (27), H. Oberth (1), Horea (1, 6), I. Maniu (45), Memorandumului (7, 11, 17, 27), Napoca (1), Piaţa Avram Iancu (2,6, 10), Piaţa Unirii (28) şi Regele Ferdinand (37). "Fac aceste precizări cu două săptămâni înainte pentru că proprietarii au drepturi, dar şi obligaţii - de a-şi întreţine corespunzător clădirea, să nu prezinte pericol public şi să aibă o faţadă corespunzătoare", a afirmat Boc.

De la primirea somaţiilor, proprietarii au la dispoziţie 60 de zile pentru a contracta un expert care să le emită o notă tehnică de constatare şi să o depună la primărie împreună cu acordul scris al tuturor proprietarilor pentru lucrare de refaţadizare. Cine nu depune nota riscă amenzi de 5.000-8.000 de lei. Amenda se va da pe fiecare proprietar în parte, nu pe imobil. După depunerea notei de constatare la primărie, proprietarii au la dispoziţie un an pentru realizarea lucrării, perioadă care se poate prelungi, justificat, cu şase luni.

Administraţia locală se obligă să susţină 20% din contravaloarea fiecărei lucrări de refaţadizare, restul căzând în sarcina proprietarilor. Aceştia pot apela la credite garantate şi subvenţionate de stat pentru diferenţa de 80%. "Pentru cazuri excepţionale, cu aprobarea Consiliului Local, primăria va putea avansa banii pentru refaţadizare, iar proprietarii să returneze suma în 10 ani, în rate lunare; dar acestea sunt excepţii la excepţii", spune Boc. În ceea ce priveşte lucrările de consolidare a imobilului, dacă acestea sunt necesare, trebuie acoperite integral de către proprietari. Primăria s-a angajat să suporte contravaloarea documentaţiei tehnice necesare lucrărilor de refaţadizare şi să ofere asistenţă de specialitate pentru proprietari.

Pentru 2014, ca să înceapă programul de refaţadizare, bugetul propus este de 5 milioane de lei. „Dacă va fi nevoie, suplimentăm la rectificare de buget. Din iulie, vom emite somaţii şi pentru cele 75 de clădiri care necesită refaţadizare deoarece au vizibilitate maximă. Din februarie începem cu cele 18, iar proprietarii trebuie să înţeleagă că, odată ce emitem somaţiile, nu mai este cale de întoarcere. Programul de subvenţionare este doar pentru persoane fizice. Cele juridice o pot face pe cheltuială proprie. În ceea ce priveşte clădirile proprietatea nostră am început şi noi demersuri de refaţadizare. Cine nu se conformează riscă amenzi şi există şi posibilitatea ca primăria să preia lucrarea şi apoi să recupereze banii de la proprietari, însă în aceste cazuri, sancţiunile vor fi foarte usturătoare", a mai spus primarul.

Arhitectul-şef al municipiului, Ligia Subţirică, a declarat că toate clădirile sunt monumente istorice şi că va exista capacitate de procesare a documentaţiilor de refaţadizare, atât la primărie, cât şi la Comisia Monumentelor. În ceea ce priveşte totatul de clădiri inventariate în primă fază de către primărie, specialiştii instituţiei nu au putut preciza câte din acestea sunt deja refaţadizate sau care este procentul de refaţadizare din centrul oraşului.

Horvath Zoltan, un proprietar de pe Bd. Eroilor nr. 12, afectat de prima etapă a programului de refaţadizare, a menţionat, la REALITATEA TV Cluj că iniţiativa primăriei trebuie susţinută cu fonduri publice. „Domnii, dacă fac faţadizare, arată clădirea noastră pentru turişti care vin. Turiştii sunt cei care aduc bani. Păi, nu vă supăraţi, intră o sumă. Atunci vine Consiliul Local să găsească pe proprietar... Nu mi se pare corect", a subliniat acesta.

Programul anunţat de edilul de Cluj în mai 2013 presupune ca 1.000 de clădiri din centrul istoric al Clujului să îşi schimba faţa în cinci ani. Cu voia sau fără voia proprietarilor, dar majoritar pe banii acestora. Pentru partea estetică nu există nicio strategie de uniformizare a centrului, nici pe partea de culori, nici pe partea de firme colorate pe care comercianţii şi instituţiile le au montate pe clădirile din centru. Subţirică declara că nu pot fi impuse culorile, dar că, în general, se fac proiecte avizate de specialişti şi se inventariază culorile pe care clădirile le-au avut.

 

Etichete
Comenteaza