"Marea refaţadizare", dată uitării

"Marea refaţadizare", proiect ce prevede reabilitarea a 1.000 de clădiri din centrul istoric al Clujului şi care a fost aprobat în luna iulie de Consiliul Local, a fost dat uitării de reprezentanţii municipalităţii, reclamă vicepreşedinte PNL Cluj-Napoca, Ioan Bîldea. Candidatura Clujului la titlul de Capitala Culturală Europeană 2021 ar trebui să valideze prioritatea proiectului, mai arată politicianul.

"Având în vedere că din luna iulie de când proiectul a fost aprobat Consiliul Local nu se mai ştie nimic, am formulat astăzi, o cerere conform Legii privind liberul acces la informațiile de interes public către domnul primar Emil Boc prin care solicităm un răspuns la următoarele întrebări: Câte clădiri istorice din zona centrală au fost reabilitate în perioada 2004-2013 din fonduri private și câte din fonduri de la bugetul local?, S-a încheiat inventarierea clădirilor istorice din centrul oraşului? Când?,  Dacă nu s-a încheiat, când se estimează că se va finaliza acest proces?", transmite Bîldea prin intermediul unui comunicat de presă.

Edilul declara în luna mai că prima etapă a proiectului prevede reabilitarea a 150 de clădiri istorice din zona ultracentrală (Eroilor, Piaţa Unirii, Memorandumului, Petru Maior, Napoca, Avram Iancu) şi se va desfăşura în perioada 2013-2014. Tot atunci, Boc spunea că echipă tehnică a primăriei va inventaria imobilele din zona ultracentrală, timp de două săptămâni, apoi proprietarii vor fi notificaţi şi somaţi ca într-un an să îşi refaţadizeze clădirea. Fie din fonduri proprii, fie pe programul primăriei (80% din sumă susţinută de proprietari, 20% fonduri publice, cu posibilitatea achitării lucrării în rate, actualizate cu rata inflaţiei, pe o perioadă de 10 ani, cu ipotecă trecută în cartea funciară).

Anul 2013 este pe sfârşite, iar vicepreşedinte PNL Cluj-Napoca solicită ca datele adunate de echipa tehnică a primăriei să fie făcute publice: "Câte imobile aflate în proprietatea municipiului Cluj-Napoca şi câte imobile proprietate privată au nevoie de lucrări de refațadizare?, Câte somaţii au fost emise în acest sens pentru proprietarii de imobile din Centru?, Câţi proprietari şi-au refațadizat imobilele pe care le deţin prin creditul garantat de municipalitate, de la începutul acestui program?, Câţi au solicitat refațadizarea prin creditul garantat de Primărie în anul 2013?,  S-a aplicat vreo amendă pentru proprietarii care au refuzat să reabiliteze faţada imobilelor? Câte şi ce valoare au?, A intervenit Primăria Cluj-Napoca cu lucrări de refațadizare în cazul vreunei clădiri unde proprietarul, deşi somat, a refuzat să realizeze reparaţiile? În câte astfel de situaţii?, Derulează Primăria Cluj-Napoca un contract pentru refațadizarea propriilor clădiri din centrul istoric? Dacă da, vă rog să-mi transmiteţi câte clădiri sunt incluse în acesta, când a fost semnat, ce valoare are, când expiră acest contract și cine sunt executanţii lucrărilor?".

În bugetul primăriei de anul acesta a fost inclus la capitolul refaţadizare suma de 6,5 milioane de lei, la insistenţele grupului de consilierii USL.

În ceea ce priveşte uniformizarea culorilor dar şi a firmelor luminoase din centru, primăria nu a pus la punct vreo strategie ca să dispară kitsch-urile permise în zona istorică a oraşului. Arhitectul-şef al municipiului, Ligia Subţirică, a declarat că nu pot fi impuse culorile, dar că, în general, se fac proiecte avizate de specialişti şi se inventariază culorile pe care clădirile le-au avut.

Citeşte şi Cine plăteşte Marea Refaţadizare

Comenteaza