Cât costă renovarea Continentalului

Cât costă renovarea Continentalului
Napocamin, societatea care vrea să preia clădirea degradată din centrul Clujului, are în proiectul de reabilitare funcţiunea tradiţională de hotel, dar şi un club la subsol.

Finanţarea pentru achiziţionarea imobilului Continental este asigurată, susţine, fără să dea detalii despre formula acesteia, Ioan Bene, omul de afaceri care a înaintat oferta pentru clădirea monument istoric.

Tranzacţia nu a fost oficial realizată, având în vedere că abia în a doua jumătate a lunii se atinge termenul de aşteptare pentru o contraofertă de achiziţie a imobilului. Napocamin, societate activă în domeniul construcţiilor şi pe piaţa imobiliară, a făcut în această vară o ofertă de 5 milioane de euro pentru preluarea imobilului monument istoric din centrul oraşului, fostul hotel New York. Ca urmare a acesteia, creditorii Ardeleana Alba Iulia (societate intrată în faliment, ce deţine hotelul în portofoliu) au decis trecerea la procedura vânzării directe. Anterior, pe parcursul unui an, au fost organizate licitaţii, fără cumpărători. Conform legislaţiei în vigoare, de la publicarea unui anunţ de supraofertare urmează 30 de zile de aşteptare, timp în care poate apărea un contracandidat dispus să plătească mai mult.

În cazul în care până la final de august nu există o astfel de intenţie, imobilul poate fi vândut către Napocamin. Ioan Bene, cel care care controlează compania prin care s-a făcut oferta, susţine că banii pentru achiziţia clădirii sunt pregătiţi, însă nu a precizat sursa acestora. „Avem aprobată finanţarea, dar nu aş dori să dau detalii în acest moment. Aştept să treacă termenul pentru a putea fi încheiată tranzacţia. Pot să spun însă că investiţia va fi realizată prin grupul nostru de firme", a menţionat Bene. Potrivit informaţiilor ZIUA de CLUJ, una dintre băncile care se numără printre creditorii Ardeleana va fi implicată în finanţarea noilor planuri.

Având în vedere valoarea de monument istoric a clădirii şi starea avansată de degradare în care a ajuns din cauza anilor în care a fost lăsată în paragină, investiţia necesară în reabilitare este de ordinul milioanelor de euro, au arătat experţii imobiliari, încă de la scoaterea clădirii pe piaţă. „Investiţia va fi undeva la 1.000 euro/mp, asta pentru că ne ocupăm noi de execuţie (firma de construcţii din grup, n. red.). Altfel, costurile au fost calculate la 2.000 euro/mp. Sunt de executat lucrări foarte complexe", a spus Bene. În ceea ce priveşte destinaţia imobilulului de la kilometrul zero al oraşului, investitorii vor să îi păstreze funcţiunea de hotel. De asemenea, ei propun un restaurant, iar proiectul prevede şi un club la subsol.

Conform conducerii Napocamin, lucrările de reabilitare ar putea începe în acest an. Expert Insolvenţă, lichidatorul judiciar al proprietarului clădirii, Ardeleana, a anunţat în 2012 scoaterea la vânzare în iunie a celui mai important activ din portofoliul acesteia: fostul hotel New York - Continental. Preţul de pornire al licitaţiei a fost stabilit atunci la 6,58 milioane de euro, fără taxa pe valoarea adăugată, cu primul termen programat pentru 15 iunie. În urma mai multor serii de licitaţii, nu s-a reuşit găsirea unui cumpărător. Datorită statutului de imobil monument istoric, statul român deţinea drept de preemţiune, deci avea dreptul să cumpere cu prioritate clădirea.

Ministerul Culturii a comunicat însă că nu îşi exercită acest drept, aşa că acesta a fost transferat autorităţilor locale, care, la rândul lor, au refuzat achiziţia. În iunie 2013 a fost finalizat un set de 10 licitaţii de la un preţ de pornire de 5,25 milioane de euro. Imobilul monument istoric este compus din subsol, parter, trei etaje şi terenul aferent de 1.500 mp. Valoarea datoriilor existente împotriva Ardeleana la data deschiderii procedurii generale de insolvenţă era de 59,6 milioane de lei, principalii creditori fiind Banca Italo-Romena, Banca Comercială Română, Spaxia Development, Primăria Cluj-Napoca şi Direcţia Generală a Finanţelor Publice Alba.

Napocamin & Friends

Napocamin, activă în domeniul extracţiei pietrişului, nisipului, argilei şi caolinului, este controlată de Bene, care mai deţine firmele Ben&Ben şi Panpetrol. Societatea a încheiat anul 2012 cu afaceri de 37,7 milioane de lei şi un profit net de 6,4 milioane, potrivit Ministerului Finanţelor Publice. Prin Napocamin, Bene a preluat în 2011 controlul unei alte companii importante: Construcţii Napoca. Ultima derulează lucrări la obiective din bani publici, precum centrul regional de deşeuri sau noua pistă a aeroportului. Companiile au şi proiecte imobiliare proprii în curs de execuţie. Astfel, Napocamin a demarat un proiect imobiliar în zona Tăietura Turcului, cu funcţiuni mixte, iar Construcţii Napoca are în derulare un alt proiecte pe str. Taberei, unde îşi transformă vechiul sediu în bloc de locuinţe. Societatea, care a început lucrările fără autorizaţie de construire, a fost recent amendată în acest caz.

Comenteaza