Chiria în clădirile de birouri din Cluj se apropie de cea din București

Chiria în clădirile de birouri din Cluj se apropie de cea din București
Soluția câștigătoare a imobiliarilor la Cluj: birouri cu locuințe | Foto: Riverside

Chiriile lunare din clădirile office moderne din Cluj-Napoca au urcat la 15 euro/mp, apropiindu-se de cele din capitală, care se mențin la 18,5 euro.

Stocul de spații moderne de birouri din București a ajuns la 3,16 milioane mp la finalul celui de-al treilea trimestru din 2019, în contextul unei populații de 2,11 milioane de locuitori și al unei rate a șomajului de 1,3%, potrivit raportului Romania Office Destinations, realizat de compania de consultanță CBRE România.

Cu 32 de universități publice și private, numărul de absolvenți din București depășește 170.000 de tineri anual, ceea ce contribuie la atractivitatea orașului ca destinație pentru companiile care vor să își extindă prezența în România.

„Orașele regionale rămân atractive pentru companiile cu prezență consolidată în capitală și care au nevoie să se extindă în continuare. Remarcăm un apetit ridicat atât pentru destinațiile deja consacrate, precum Cluj-Napoca, Timișoara sau Iași, precum și pentru piețele mai noi, cum ar fi Brașov, Craiova sau Sibiu”, a menținonat Alina Calciu, Head of Advisory la CBRE.

În Timișoara, stocul modern de spații de birouri era estimat la 250.000 mp, alți peste 110.000 mp fiind planificați pentru finalul anului 2019 și cursul lui 2020, conform raportului Romania Office Destinations. Județul avea 750.000 de locuitori. Rata șomajului este sub pragul de 1%, coborând la 0,7%. Cu șapte universități publice și private, Timișoara livrează anual 41.000 de absolvenți.

În Cluj-Napoca, stocul de spații moderne a depășit borna de 309.000 mp și se estimau a fi livrate în finalul lui 2019 - 2020 clădiri cu o suprafață de 54.000 mp. Județul avea 729.000 de locuitori. Rata șomajului era de 1,2%. Numărul anual de absolvenți se apropie de 70.000 de persoane, cu nouă universități publice și private.

„Interesul tot mai mare pentru marile centre universitare se reflectă în prețurile proprietăților. Dacă în București chiriile prime se mențin stabile, în jurul a 18,5 euro/mp/lună, în Cluj-Napoca deja chiriile cerute au ajuns la 15 euro, în timp ce în Timișoara și Iași, oscilează în jurul nivelului de 14 euro, iar în Brașov coboară la 13 euro. Yield-urile (randamente la închiriere, n. red.) clădirilor de birouri din Cluj-Napoca (8%) sunt tot mai aproape de  București (7%),  în timp ce pentru Timișoara, Iași, Brașov au valori similare (8,5%), a declarat Daniela Boca, coordonatorul raportului.
Comenteaza