Imoteca: “Sunt vânzări record la Cluj în ciuda încetinirii pieței rezidențiale”

Imoteca: “Sunt vânzări record la Cluj în ciuda încetinirii pieței rezidențiale”

Gran Via Park, Triama Residence București, Record Park Cluj-Napoca, Gran Via Marina Constanța sunt cele mai vândute proiecte din România din portofoliul agenției Imoteca The Residential Experts (IRE).

Unele proiecte imobiliare reușesc să surprindă cu vânzări record pe o piață imobiliară în frânare deoarece în prima jumătate a anului s-a atins 80% din volumul de tranzacții pe întreg anul trecut, conform statisticilor IRE.

În ciuda încetinirii pieței rezidențiale, IRE a înregistrat continuă să atingă vânzări record pentru proiectele din București și din țară. Ritmul de vânzări a ajuns la 100 de unități vândute per proiect în prima jumătate a anului la proiectele de volum.

“Au fost mai mulți factori care au ajutat la impulsionarea vânzărilor în primele șase luni. Proiectele au intrat în faza 2 sau 3 de dezvoltare, așteptarea legată de o eventuală criză sau de apariția altor produse mai ieftine s-a încheiat, iar piața a accelerat după două prime luni mai provocatoare”, susține fondatoarea Imoteca, Rafaela Nebreda.

Anul acesta, pe un volum mai mare de unități livrate, numărul tranzacțiilor a urcat. Gran Via Park livrează apartamentele pentru primele trei fraze de construcție vara aceasta. Un alt ansamblu cu vânzări substanțiale este Record Park (foto), dar și Gran Via Marina și Triama Residence recuperează un ritm de vânzări bun.

Proiectele de volum localizate în cartiere din București, aproape de mijloacele de transport, cu prețuri accesibile, dedicate clienților cu venit mediu și mediu plus. Ele au ajuns aproape la același procent în piață cu cele mass-market - proiecte foarte mari localizate lângă oraș, accesibile celor cu venituri mici și medii. Ponderea proiectelor de volum este de 45%, în timp ce proiectele mass-market ajung la 55%, restul de 5% fiind construcții de locuințe pe segmentul de lux.

"Dezvoltatorii au mizat pe proiecte de volum în ultimii ani. Cererea pentru locuințe aproape de metrou și mijloacele de transport a tot crescut, mai ales odată cu creșterea polilor de birouri și mutarea lor și înspre alte zone mai puțin tradiționale ca până acum. Traficul este principalul factor care îi face pe cumpărători să aleagă o locuință aproape de metrou, iar aceste proiecte vând foarte bine. Chiar dacă media de preț pentru aceste locuințe este mai mare, clienții preferă să plătească în plus pentru a avea confort, acces facil către zone de interes, fără a fi legați de mașina personală”, spun experții IRE.

Pentru proiectele de lux vânzările s-au dublat în primele șase luni, ceea ce arată un interes în creștere pentru proprietățile aflate în locații foarte bune, ce oferă facilități integrate și cea mai bună calitate a construcției, cu dotări și amenajări exclusiviste. Proprietățile fine living sunt dedicate celor cu venituri mari, prețurile ajungând la o medie de 3.000 - 4.200 euro/mp, de 3-4 ori mai mare decât la cele de volum.

Potrivit experților IRE, anul acesta vor fi cu 40% mai multe locuințe noi. Dezvoltatorii vor livra 14.000 de unități, față de 8.500 în 2018. 100 de proiecte rezidențiale medii și mari se construiesc în București și Ilfov, zonele cu cele mai multe tranzacții imobiliare din țară. IRE e prima companie de consultanță imobiliară specializată pe segmentul proiectelor boutique din 2015.

Comenteaza