Nu ale sale. Pentru ca are destule. De data aceasta, vorbim despre scheletele altora. Adunate de Basescu. Cu migala. Asteptand momentul potrivit. Si, iata, momentul se apropie. Vin alegerile prezidentiale. Basescu se pregateste sa scoata scheletele altora din propria sa colectie. Si sa le plaseze pe piata. Urmeaza o mare distractie. Cine sunt acei candidati prezidentiali care pot avea schelete in colectia adunata cu migala de presedintele Traian Basescu?
Reprezentantii PNL au initiat dizolvarea, in plan juridic, a Uniunii Social Liberale. O institutie care, de facto, este moarta de mult. Desi au existat unii oameni politici, si ma gandesc in special la domnul Victor Ponta, care au mai facut, din cand in cand, socanta afirmatie conform careia mortul e viu, spunand ca “USL traieste”. Surpriza a venit chiar luni, cand s-a putut observa cu ochiul liber ca PSD si PC, respectiv ceilalti componenti ai defunctei USL, au pus bete in roate solicitarii liberalilor. Mai intai, a disparut originalul documentului de constituire a USL. Apoi, a fost invocata o datorie electorala, pe care PNL ar urma sa o achite inainte de a se rupe USL. Asadar, PSD a luat in brate urna funerara a USL, o pupa de zor, nu vrea sa se desparta de ea si crede ca, din cenusa, cu un suflu magic, s-ar putea, din nou, ca Uniunea sa fie inviata.
A fost tăiat buricul unui nou partid politic. Cu denumire variabilă. Şi cu o simbolistică ce nu se ştie prea bine ce reprezintă. Un vultur, o găină în zbor sau un cocor. Care pleacă, pentru a se întoarce. Partidul domnului Tăriceanu, achiziţionat în mare grabă cu banii lui Sebastian Ghiţă, este un fel de UNPR II. Sau, cum inspirat a spus domnul Atanasiu, o Elena Udrea a lui Victor Ponta. Sau şi una, şi alta.
Termenul de „colegiu universitar" poate crea confuzii, date fiind soluțiile din legea educației aplicată din 2012, care numește „colegii" (copiind nefericit o idee din câteva provincii canadiene) o seamă de licee, iar „extensiuni" programele universităților în teritoriu. În latină, ne amintim, „colegiu" înseamnă mai multe lucruri, înainte de toate o asociere de minimum trei persoane. Dar conotația care a cîștigat teren în educație a fost aceea de asociere ai cărei membri urmăresc un scop împărtășit și lucrează într-un cadru de respect și încredere mutuală.
Si in serie. Lansate din directia celui care anunta ca va fi candidat prezidential al PSD, prin incalcarea propriului statut. Dar electoralele scandaloase le face in calitate de premier. Numind, printr-un gest sfidator la adresa opiniei publice, doi ministri, dintre care unul este chiar viceprim-ministru, care nu au nicio legatura cu fisa postului. Si anuntand totodata o amnistie pentru cei care au beneficiat de incalcari ale legii. Sau chiar le-au savarsit. Si totul se petrece poate, pentru ca Victor Ponta sa acopere un alt scandal urias. Proasta gestionare de catre Guvern a crizei inundatiilor.
La numai doua zile de la desfasurarea, la Craiova, a lucrarilor asa-zisului Consiliu National al PSD, eu unul am serioase indoieli. Conform statutului acestui partid, Victor Ponta a pornit cu stangul. Incalcand statutul. In mod grosolan. Si ma intreb daca nu a facut-o deliberat. Cum ar fi posibil ca si el si colaboratorii sai apropiati sa ignore faptul ca desemnarea candidatului prezidential presupune parcurgerea unor etape deosebit de complexe? Pe care Ponta nu le-a parcurs. Nu exclud deloc posibilitatea ca incalcarea statutului, prin care era obligatorie parcurgearea unei competitii interne in baza unui regulament, sa fie intentionata. Tocmai pentru ca, in ultimul moment, Victor Ponta sa evite sa mai candideze.
Desi eu nu cred in coincidente, exista unele care pot fi de rau augur. De pilda, lansarea unui proiect important in plina calamitate. Regizarea unui mare spectacol si solicitarea de aplauze in mijlocul unei tragedii umane. Eu cred, si sfarsitul acestui an va confirma sau nu acest lucru, ca domnul Victor Ponta ar fi trebuit sa dea curs solicitarii PNL de a nu suprapune marea manifestare a debutului sau in campania prezidentiala peste o tragedie care a lasat sute de familii fara case, care a creat uriase alte pagube materiale si suferinte umane si s-a soldat, pana in prezent, cu doi morti si zeci de raniti. Nu mai putea astepta asa-zisul Consiliul National PSD cateva zile? De ce s-a precipitat domnul Victor Ponta? Si de ce a riscat atat de mult facand, in discursul sau, afirmatii fara acoperire, in urma carora poate fi, din nou, taxat, drept urmare, mincinos?
Cu putin timp inainte de a-si lansa cadidatura la Craiova, intr-un moment cand duhurile rele sunt alungate din fostul sediu USL, domnul Victor Ponta anunta triumfal, in calitatea sa de premier, o noua crestere. Si incasari mai mari in trezorerie. Daca il credem, economia Romaniei, sub inteleapta sa conducere, incepe sa duduie. In acelasi timp, noul Cod Fiscal este inspaimantator. Cresc, din nou, taxele si impozitele. Contradictia in termeni este evidenta. Undeva este inselatorie si minciuna.
Numele obsedant vehiculat al lui Traian Basescu s-a transformat intr-un fel de laitmotiv politic. Sustinatorii PSD acuza marele Partid National Liberal ca are o intelegere secreta cu presedintele. Dar si liberalii il acuza pe Ponta de acelasi lucru. Enumerandu-i blaturile. Dar ce este, in definitiv, Traian Basescu? Mai este el o realitate vie dupa orizontul acestui an? Mai poate fi el, cu cele cateva procente de sustinere si cu peste 80% din cetateni care il dispretuiesc, vreun potential actor politic important? Sau este doar un strigoi al propriei epoci, o simpla fantoma? Este Traian Basescu, ca persoana sau ca politician, periculos? Sau sistemul, care o vreme ii va supravietui, constituie un pericol real pentru societate?