“În Cluj se cer clădiri de birouri cu specificații tehnice înalte”

“În Cluj se cer clădiri de birouri cu specificații tehnice înalte”
Complexul The Office, cea mai importantă investiție de pe piața birourilor din Cluj | Foto: Arch 2o

Clujul se numără printre orașele din România unde companiile solicită un nivel tehnic deosebit pentru clădirile de birouri în care vor să se instaleze, concluzionează experții de la Knight Frank România (KFR).

“În București se vor anunța proiecte noi și în zona de centru-est – o veste bună pentru companiile care caută alternative la hub-urile tradiționale de birouri. În orașele secundare există opțiuni cu specificații tehnice înalte: Cluj, Timișoara, Brașov, Iași.

Urmează orașe precum Sibiu, Târgu-Mureș, Oradea sau Craiova, la care se uită adesea companiile, însă încă nu găsesc suficiente produse care să le găzduiască operațiunile de peste 1.000 mp”, a menționat Mirela Ciovică, regional corporate account manager la Office Division Knight, pentru Profit.   

În acest an s-au anunțat extinderi ale companiilor, în special din IT&C, centre shared service. Dezvoltatorii construiesc cu specificații tehnice care să asigure atât confort angajaților, cât și costuri operaționale mai mici. Se vor achiziționa fie proiecte în construcție care au deja contracte de preînchiriere semnate de către companii blue-chip, fie clădiri construite în anii precedenți, dar care au reînnoit gradul de ocupare.

Eficiența spațiului rămâne o prioritate: spații rectangulare, ușor de împărțit, cât mai puțin restricționate de stâlpi. Facilitățile oferite prin amestecul de comercianți sau furnizori de servicii de la parter este deja un aspect comun: mâncare caldă sănătoasă, varietăți to-go, clinici medicale, bănci, cafenele, sală de sport, grădinițe pentru proiectele mai mari.

Sistemul universitar este unul dintre principalii factori care au atras investiții - datorită numărului de absolvenți anual, precum și ajutoarele oferite de stat. Un potențial pericol pentru piață va fi resursa umană limitată sau potențialele măsuri inhibitive luate de către stat care pot tempera avântul de expansiune a companiilor.

Comenteaza