“Restricțiile de călătorie vor dezavantaja Clujul în fața investitorilor”

“Restricțiile de călătorie vor dezavantaja Clujul în fața investitorilor”
Tranzacția cu complexul The Office a fost cea mai mare pe acest segment la Cluj | Foto: Archdaily

Clujul va avea un impediment în calea investițiilor străine în clădirile de birouri ca urmare a restricțiilor și a dificultății de a viziona imobile, conform experților imobiliari de la Griffes.

Aceștia susțin că oricum cumpărătorii de clădiri manifestau reticență în a vizita orașele regionale din România pentru potențiale oportunități de achiziții, conform Wall Street.

"Fondurile de pensii germane caută proiecte bine închiriate, cu personalitate, dar remarcă faptul că orașele mari din România sunt mai greu de promovat intern, către factorii de decizie, din rațiuni de distanță, dimensiune (populație sub 500.000 de locuitori) și lipsa unei dezvoltări administrative a zonelor metropolitane care să ofere perspective reale de creștere", spune Andreea Păun. managing partner al Griffes.

Faptul că s-au experimentat fenomene noi, precum limitarea prin lege a mobilității persoanelor și circulația bunurilor și a persoanelor, care a devenit greoaie, va face și mai dificil contextul.

"Nu cred că un investitor străin care trebuie să ajungă la Cluj cu un zbor cu escală la București va mai fi atât de încântat de ideea de a cumpăra o clădire de birouri într-un oraș care nu este capitala, e mai departe și implicit mai greu accesibil".

Profilul investitorului care va achiziționa active care generează venituri (centre comerciale, clădiri de birouri, ansambluri mixte) în orașe românești altele decât capitala va mai fi ori un român care dorește să își securizeze un venit pasiv, fie investitor din Est (Rusia, China, Turcia, țările arabe) sau instituție financiară ce poate cumpăra proiecte de talie foarte mare (peste 100.000 mp construiți).

Consultantul consideră că această perioadă a dus doar la o amânare sau încetinire a deciziilor de investiție, fără legătură directă cu piața din România. În sectorul imobiliar, segmentul industrial va fi mai puțin afectat, în timp ce birourile vor aduce multiple schimbări de funcționalitate, iar câștigătorii pe termen lung vor fi chiriașii.

Companiile americane au un plan de măsuri, gata de aplicare, și deja lucrează la modificări de spații care să scadă densitatea posturilor de lucru și să protejeze angajații (compartimentări noi, coridoare).

Trei tranzacții cu mari complexuri de birouri din Cluj-Napoca au fost incluse în topul celor mai importante operațiuni imobiliare la nivel național ale anului trecut. Tranzacțiile cu The Office - 130 de milioane de euro, Liberty Technology Park - 35 de milioane și portofoliul Hexagon (Vivido, Advancity, Cube) - 30 de milioane apar între primele 10 din România, realizat de compania de consultanță CBRE. 

Complexul de birouri din zona centrală a orașului a fost vândut de NEPI Rockastle și Ovidiu Șandor băcăuanilor de la Dedeman, cel din zona gării a fost plasat companiei americane White Star de către Fribourg Development (înființată de Ion Sturza), iar cele trei clădiri ale grupului Hexagon, cedate de Raul Ciurtin și Florin Mariș companiei Ideal Project Services.

Comenteaza