Olandezii închid fabricile Napolact la foc automat. O unitate, scoasă la vânzare

Olandezii închid fabricile Napolact la foc automat. O unitate, scoasă la vânzare
Grupul olandez FrieslandCampina, cel care a cumpărat producătorul de lactate Napolact Cluj, a anunțat că renunță definitiv la una dintre fabricile sale, scoțând la vânzare atât hala de producție, cât și terenurile din jurul acestuia.

Fosta fabrică din Carei nu mai este funcțională din 2015, producția fiind mutată la Cluj-Napoca, pe Calea Baciului. La unitatea din Satu Mare munceau 130 de oameni. Activele scoase la vânzare sunt fosta fabrică de lactate pe un teren de 19.000 mp, o clădire cu teren de 2.400 mp, o zonă agricolă de 5.400 mp. 

Napolact a fost dizolvată acum doi ani, prin înglobarea sa în Friesland Campina România (FCR) parte a grupului olandez cu aceeaşi denumire. Înainte de fuziune, societatea cu sediul pe Calea Baciului înregistra o afaceri anuale de 165 de milioane de lei şi o pierdere de 11,8 milioane, și mai avea doar 175 de angajaţi. 

În 2006, Napolact a vândut fondului de investiţii Morava, cu 4,2 milioane de euro, spaţiile sale de pe Bd. 21 Decembrie din municipiul Cluj-Napoca, unde funcţiona principala fabrică, şi s-a mutat pe Calea Baciului. Fostul sediu a fost demolat de noul proprietar, locul fiind lăsat liber pentru un supermarket, sedii de birouri şi în curând un bloc de 12 etaje.

Fabrica sa din Huedin şi-a încheiat activitatea de producţie în 2008, divizia de îngheţată a fost vândută grupului Unilever, iar unitatea de producţie de la Ţaga şi-a închis porţile, fiind luată ulterior în administrare de către fermierii clujeni. FCR Cluj, societate specializată în fabricarea produselor lactate și a brânzeturilor, avea anul trecut afaceri de 339 de milioane de lei, un profit de 17 milioane, și un total de 569 de salariați. 

Liderii sindicali: “faliment controlat”

„FrieslandFoods, ce încă nu era integrată cu Campina, a cumpărat pachetul majoritar în 2002 de la angajaţi. Până în 2008 Napolact a avut creştere, cu profituri bune pentru acţionari, apoi s-a intrat în declin, influenţat şi de criza economică din ţară. Utilajele de ultimă generaţie aduse au generat disponibilizări. S-au perindat la conducere şapte manageri, lucru care a creat o problemă de organizare şi de stabilitate.

Pentru că Friesland a dus sana, iaurtul la Târgu-Mureş, fabrica de la Cluj a ajuns să producă la jumătate din capacitate”, constata un lider sindical. În 2015 au fost operate la Napolact 60 de concedieri. În perioada maximă Napolact avea 800 de salariaţi. „Politica Friesland vizavi de preţuri poate conduce la ideea managementului companiei de a scoate din circuit unitatea de aici”, a spus Nati Ariton, liderul Blocului Naţional Sindical Cluj.

Cei mai mari producători de lactate din România
(cotă de piață, 2016)

1. Albalact 15,7%
2. Fabrica de Lapte Brașov 11,03%
3. FCR 10,1%
4. Hochland 8,39%
5. Covalact 6,85%

Sursa: Termene.ro

Comenteaza