Aspazia Droniuc a primit trei ani cu suspendare în dosarul lui Apostu

Aspazia Droniuc a primit trei ani cu suspendare în dosarul lui Apostu
Denunţătoarea din dosarul de corupţie al lui Sorin Apostu a fost condamnată în această dimineaţă de Curtea de Apel Mureş la trei ani de închisoare cu suspendare.

Cauza ei a fost disjunsă de judecătorul Curţii de Apel Mureş, la termenul trecut, faţă de ceilalţi trei inculpaţi din dosar. Avocatul Aspaziei Droniuc a motivat în faţa instanţei lipsa acesteia de la proces prin faptul că ar avea probleme de sănătate.

Potrivit apărătorului acesteia, Droniuc ar fi făcut în ultima perioadă tratamente împotriva cancerului în Austria, Elveţia şi Franţa. Aceasta mai are o condamnare în dosarul ce îl vizează pe fostul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Radu Bica, pentru o infracţiune de dare de mită. Aceasta a fost condamnată de Tribunalul Cluj la un an şi 10 luni de închisoare, tot cu suspendare.

UPDATE 1: Minuta Curţii de Apel Mureş

Conform dispoziţiilor art. 6, indice 1, din legea nr. 78/2000 cu aplicarea art. 41 alin. 2 Cod penal, raportat la disp. art. 320 indice 1 Cod procedură penală condamnă pe inculpata Droniuc Aspazia (cu d. p.) la pedeapsa de doi ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă în formă continuată (21 acte materiale).

În baza disp. art. 23 alin. 1 lit. b din legea nr. 656/2002 rap.la art. 17 lit. c din legea nr. 78/2000, cu aplicarea art. 41 alin. 2 Cod penal, rap.la disp. art. 320, indice 1, Cod procedură penală, condamnă pe aceeaşi inculpată la pedeapsa de trei ani închisoare pentru comiterea infracţiunii de spălare de bani în formă continuată (23 de acte materiale).

Potrivit disp. art. 290 Cod penal rap. la art.17 lit. c din legea nr. 78/2000 cu aplicarea art. 41 alin.2 Cod penal, condamnă pe inculpata anterior menţionată la pedeapsa de nouă luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (23 de acte materiale).

Conform disp. art. 86, indice 5, raportat la art. 85 alin. 1 şi 2 Cod penal, anulează suspendarea executării sub supraveghere a pedepsei de 1 an şi 10 luni închisoare, aplicate inculpatei Droniuc Aspazia, prin sentinţa penală nr. 100/ 8.III.2012 a Tribunalului Cluj, hotărâre judecătorească rămasă definitivă faţă de aceasta prin neapelare, pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită, faptă prev. şi ped. de art. 255 Cod penal, raportat la art. 6 din legea nr. 78/2000, cu aplicarea art. 320 indice 1 alin. 7 Cod procedură penală.

Pe cale de consecinţă dispune anularea tuturor formelor de executare a pedepsei de un an şi 10 luni închisoare, emisă pe seama acestei inculpate în baza sentinţei penale anterior menţionate pronunţată de Tribunalul Cluj.

Constatând că cele trei fapte penale, pentru care inculpata Droniuc Aspazia a fost condamnată prin prezenta hotărâre, sunt concurente cu fapta pentru care aceasta a fost condamnată prin sentinţa penală nr. 100/08 martie 2012 a Tribunalului Cluj definitivă prin neapelare, conform disp. art. 33 lit. a, 34 lit. b Cod penal, contopeşte cele patru pedepse cu închisoarea ce i-au fost aplicate acesteia, stabilind ca în final inculpata Droniuc Aspazia să execute pedeapsa rezultantă, cea de trei ani închisoare.

Potrivit disp. art. 71 Cod penal, interzice inculpatei de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri şi până la terminarea executării pedepsei rezultante aplicate prin aceasta exercitarea drepturilor prev. de disp. art. 64 alin. 1 lit. a teza a II, lit. b Cod penal (respectiv dreptul de a fi aleasă în autorităţi publice sau în funcţii elective publice, dreptul de a ocupa funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat).

În conformitate cu prevederile art. 86 indice 1 alin. 1 Cod penal, dispune suspendarea sub supraveghere a pedepsei rezultante aplicată prin această hotărâre inculpatei Droniuc Aspazia pe durata unui termen de încercare de şase ani, stabilit cu stricta respectare a prevederilor art. 86, indice 2 Cod penal, supravegherea urmând a fi încredinţată serviciului de probaţiune de pe lângă Tribunalul Cluj.

În temeiul art. 86 indice 3 Cod penal, pe durata termenului de încercare menţionat, inculpataDroniuc Aspazia va trebui să se supună următoarelor măsuri de supraveghere:

a) să se prezinte la datele fixate la Serviciul de probaţiune de pe lângă Tribunalul Cluj
b) să anunţe, în prealabil, orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte 8 zile, precum şi întoarcerea
c) să comunice şi să justifice schimbarea locului de muncă
d) să comunice informaţii de natură a putea fi controlate mijloacele sale de existenţă

În baza art. 86, indice 3, alin. 3 lit. d Cod penal, interzice inculpatei ca pe durata termenului de încercare stabilit să ia legătura cu numiţii Apostu Sorin, Apostu Monica Undina şi Bica Radu.

În conformitate cu prevederile art. 359 Cod procedură penală, atrage atenţia acestei inculpate asupra cazurilor de revocare a suspendării sub supraveghere a executării pedepsei prev. de art. 86 indice 4 Cod penal.

Date fiind prevederile art. 71 alin.5 Cod penal, dispune suspendarea pedepsei accesorii pe durata suspendării pedepsei principale.

În conformitate cu prevederile art. 348 rap. la art. 170 Cod procedură penală dispune anularea contractelor de asistenţă juridică cu numărul 101/01 iulie 2008 şi numărul 6/01 iulie 2009 încheiate între cabinetul individual de avocatură Apostu Monica Undina şi Groupe Frarom Agent de Asigurare SRL, precum şi facturile în original emise de cabinetul individual de avocatură Apostu Monica Undina către Groupe Frarom Agent de Asigurare SRL în perioada 2009 - 2011, înscrisuri aflate la filele 182 - 206 din primul volum de urmărire penală.

În conformitate cu prevederile art. 191, alin.  1, Cod procedură penală obligă inculpata Droniuc Aspazia să achite statului cu titlu de cheltuieli judiciare aferente soluţionării cauzei, atât în faza urmăririi penale, cât şi a cercetării judecătoreşti suma de 5.350 lei.

Cu drept de recurs în termen de 10 zile de la pronunţare cu reprezentantul DNA şi de la comunicare cu inculpata.

Pronunţată în şedinţă publică azi, 13 iulie 2012.

UPDATE 2: Avocatul Mircea Ilian, apărătorul Aspaziei Droniuc, a arătat că încă nu poate să spună dacă sentinţa va fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

"Decizia aparţine clientei mele. Trebuie să vedem minuta înainte de a hotărî ceva", a spus Ilian.

Comenteaza