Istoria industriei clujene, aşa cum nu ai mai văzut-o GALERIE FOTO

Istoria industriei clujene, aşa cum nu ai mai văzut-o GALERIE FOTO
Imagini rare, conservate în format digital din întreprinderi reprezentative pentru începuturile industriei clujene, precum Tehnofrig sau Metalul Roşu, vor fi prezentate în cadrul Zilelor Maghiare Clujene, eveniment organizat de Societatea Muzeului Ardelean (SMA).

Întreprinderile prezentate sunt asociate cu tot ce a însemnat piaţa muncii în perioada comunistă. Prezentarea însoţită de imagini din istoria Tehnofrigului are loc marţi de la ora 17, la sediul SMA de pe strada Napoca nr. 2-4, iar miercuri tot de la 17, în aceeaşi locaţie, are loc prezentarea istoriei Metalului Roşu, alături de imagini inedite.

Preşedintele departamentului de ştiinţe tehnice din cadrul SMA, Bitay Enikő, explică legătura dintre comunitatea maghiară şi industria clujeană. "Începuturile Tehnofrigului se leagă de comunitatea maghiară în sensul că foarte mulţi mici industriaşi maghiari şi-au predate, obligaţi de politica de naţionalizare a regimului, echipamentele micilor ateliere pe care le deţineau şi au intrat acolo, la uzină cu tot cu unelte şi cu know-how-ul pe care aveau. În prima perioadă, şedinţele se ţineau în limba maghiară, chiar şi românii care lucrau acolo şi participau cunoşteau limba".

Bitay Enikő lucrează la digitalizarea datelor Tehnofrigului încă din 2005, iar o mare parte a imaginilor provin din arhiva personală a lui Dezső Jenei, primul inginer-şef al întreprinderii. De altfel, atât doamna Bitay Enikő cât şi părinţii ei au lucratla Tehnofrig. E vorba, aşadar, de o istorie mai personală a oamenilor care au muncit toată viaţa în aceste ateliere ale fabricii mamut care s-a prăbuşit împreună cu economia de tip socialist.

Invitatul special al acestei manifestări este Pálffy Károly, care va susţine prelegerea dedicată Metalului Roşu, uzina în care el însuși a muncit.

"Primim fotografii care înfăţişează uzinele, secvenţe de muncă imortalizate în interiorul acestora, precum şi diferite relicve de la foştii angajaţi ai fabricilor clujene, având ca scop conservarea lor în format digital, accesibile prin intermediul bazelor de date digitale ale Societăţii Muzeului Ardelean. Ne propunem totodată alcătuirea unui catalog al personalităţilor clujene care au activat în domeniul ştiinţelor tehnice. Colectarea acestor materiale reprezintă o contribuţie importantă în cadrul cercetării istoriei industriale a Clujului, pentru că, ignorate, aceste materiale importante, locuri iconice şi personalităţi de valoare se pierd din memoria colectivă. Prin aceste activităţi dorim să cercetăm şi să prezentăm adevărata faţă a lumii industriale a Clujului din secolul XX. Mulţi dintre localnicii Clujului şi-au desfăşurat activitatea în aceste complexe industriale, de aceea ne-am gândit că organizarea acestei serii de evenimente în cadrul Zilelor Culturale Maghiare creează un forum potrivit pentru întâlniri, amintiri şi păstrarea vie a memoriei acestor valori ale oraşului" a mai explicat Bitay Enikő.

Cu toate că prezentările vor fi în limba maghiară, panourile cu informaţii succinte vor fi bilingve.

Comenteaza