Dosarul „Apostu”: un an de scandal de corupţie. Vezi firul evenimentelor, în IMAGINI

Dosarul „Apostu”: un an de scandal de corupţie. Vezi firul evenimentelor, în IMAGINI
În urmă cu un an, Clujul a fost zguduit de cel mai mare scandal de corupţie din perioada post-decembristă, în urma căruia au căzut două capete ale administraţiei publice: primarul Sorin Apostu şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Radu Bica.

Una dintre cele mai importante anchete ale Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Cluj a devenit publică în 1 noiembrie 2011, odată cu reţinerea şi arestarea vicepreşedintelui Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, Radu Bica (VIDEO), sub acuzaţia de luare de mită.

În caz a apărut numele unei femei de afaceri, Aspazia Droniuc, de care va fi legat şi dosarul lui Sorin Apostu, primar al Clujului în acel moment. După 10 zile de la arestarea vicelui CJ Cluj, vestea că procurorii DNA descind la sediul Primăriei Cluj-Napoca (VIDEO), unde fac percheziţii, urmând ca după câteva ore primarul şi soţia sa să fie ridicaţi de oamenii legii şi interogaţ (VIDEO)i, a şocat locuitorii oraşului.

Detaliile din marele dosar de corupţie, disjuns în două cazuri, al lui Bica şi apoi al lui Apostu, au zguduit încrederea clujenilor în cei pe care i-au votat şi i-au creditat să reprezinte interesele comunităţii.

Legătura dintre cele două dosare de corupţie e femeia de afaceri Aspazia Droniuc, care deţine firmele Groupe Frarom Agent de Asigurare SRL şi Frarom Import Export SRL. Droniuc, reţinută la rândul său în cazul Bica, a dat declaraţii prin care recunoştea că le-a oferit mită celor doi şefi ai administraţiei clujene pentru a primi, la schimb, contracte din bani publici. Cazul Bica a explodat în momentul în care procurorii au constatat, în urma interceptărilor care se făceau în dosarul ce îl viza de fapt pe Apostu, că vicepreşedintele CJ Cluj urma să ia mită de la Aspazia Droniuc. Astfel, dosarul lui Bica a fost disjuns din deja celebrul dosar nr. 60/P/2011 în care era cercetat primarul Clujului.

În 10 noiembrie, procurorii DNA, după o serie de percheziţii la sediul primăriei (VIDEO) şi la domiciliul primarului, l-au reţinut pe Sorin Apostu sub acuzaţia de luare de mită, iar soţia sa, Monica Apostu, a fost dusă la audieri, fiind la rândul său cercetată penal. În noaptea de 10 spre 11 noiembrie, Curtea de Apel Cluj a emis mandate de arestare pe numele lui Sorin Apostu şi al directorului general al companiei de salubrizare Brantner Vereş SA, Călin Stoia, de la care primarul ar fi luat, de asemenea, mită. Soţia primarului, Monica Apostu, a rămas în libertate, însă a fost acuzată şi ea de infracţiuni de corupţie: spălare de bani şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Concret, primarul ar fi luat suma de 125.000 de euro de la Droniuc şi Stoia, mita fiind mascată prin contracte fictive de consultanţă juridică încheiate de cei doi oameni de afaceri cu cabinetul de avocatură al Monicăi Apostu. Miza: un contract de salubrizare cu municipalitatea pentru Stoia şi un contract de asigurare a parcului auto al Regiei Autonome de Transport Urban Cluj (RATUC) pentru Droniuc.

Pe parcursul cercetărilor, la începutul lunii decembrie 2011, procurorii au extins acuzaţiile. Astfel, Sorin Apostu a fost trimis la sfârşitul anului trecut în judecată pentru luare de mită, trafic de influenţă, spălare de bani şi fals în înscrisuri. În acelaşi dosar au fost acuzaţi Monica Apostu, Călin Stoia şi Aspazia Droniuc. Singura inculpată care şi-a recunoscut vinovăţia a fost Aspazia Droniuc, cea care a avut şi calitatea de denunţător.

De la începutul scandalului şi până în 28 septembrie 2012, Sorin Apostu a fost ţinut în arest de judecători, iniţial de cei de la Curtea de Apel Cluj (VIDEO), iar apoi de magistraţii de la Curtea de Apel Mureş, unde cazul a fost strămutat, în 20 februarie 2012, în urma cererii formulate de apărătorii primarului.

Pe tot parcursul acestor luni, Apostu a făcut zeci de recursuri la măsura prelungirii arestului şi alte numeroase cereri de liberare sub control judiciar. Mai mult, în 15 februarie, după exact trei ani de când a fost învestit în funcţia de primar al municipiului Cluj-Napoca, Apostu şi-a semnat demisia chiar din Peniteniciarul de Maximă Siguranţă Gherla. (VIDEO)

Nici acest gest nu i-a adus mult-dorita libertate. Apostu şi Stoia au schimbat doar locul de detenţie, de la Penitenciarul Gherla la Penitenciarul Mureş, după strămutarea procesului. Colegul său de celulă, Călin Stoia, cu care a stat şi în perioadele în care au fost internaţi la Spitalul Penitenciar Dej, invocând diverse afecţiuni, a fost eliberat primul, în 13 aprilie 2012, în urma unui recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ). Eliberarea lui Apostu a venit abia în 28 septembrie, după mai mult de 10 luni de arest, tot prin decizia ÎCCJ.

În prezent, fostul primar lucrează ca profesor la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară.

Cazul Apostu a ţinut prima pagină a ziarelor din Cluj, în dosar fiind audiate, atât de procurori, în faza urmăririi penale, cât şi de judecători, zeci de persoane, majoritatea angajaţi şi şefi ai Primăriei Cluj-Napoca, dar şi oameni de afaceri. Dacă declaraţiile majorităţii angajaţilor municipalităţii nu au fost acuzatoare la adresa fostului primar, altele, precum cea a directorului RATUC, Liviu Neag, nu a fost una favorabilă lui Apostu. Cel mai dorit martor, propus de apărare, Aspazia Droniuc, care a fost condamnată deja în urma disjungerii dosarului la trei ani de închisoare cu suspendare, nu a fost încă audiat. Curtea de Apel Mureş a hotărât să amâne o decizie privind audierea lui Droniuc, stabilind că întâi trebuie ascultate, în şedinţă publică, convorbirile dintre soţii Apostu şi femeia de afaceri, interceptate în acest caz. Pe de altă parte, procurorii DNA spun că se fac presiuni asupra Aspaziei Droniuc, care şi-a recunoscut vinovăţia şi drept urmare a fost judecată în procedură simplificată, în lipsă. Cert este că Droniuc nu a apărut până acum în faţa instanţei.

Procesul de corupţie se apropie de final, urmând ca judecătorul Curţii de Apel Mureş să pronunţe sentinţele în cazul celor trei inculpaţi rămaşi în acest dosar. Hotărârea va fi atacabilă cu recurs la ÎCCJ, unde se va da „bătălia" decisivă. Între timp, celălalt fost şef al administraţiei clujene, Radu Bica, îşi execută pedeapsa la Penitenciarul Rahova, fiind condamnat definitiv la cinci ani de închisoare, sentinţa fiind pronunţată în 4 octombrie.

În timp ce aşteaptă finalizarea propriului proces, Sorin şi Monica Apostu au atacat cu recurs la ÎCCJ sentinţa pronunţată de Curtea de Apel Mureş în dosarul disjuns al Aspaziei Droniuc, condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare. Prin sentinţa Curţii de Apel Mureş s-a dispus şi anularea contractelor de asistenţă juridică pe care firma lui Droniuc, Groupe Frarom Agent de Asigurare, le-a încheiat cu cabinetul de avocatură al Monicăi Apostu. Motivul este acela că procurorii DNA au acuzat că respectivele contracte sunt fictive, iar prin intermediul lor a fost mascată mita primită de Sorin Apostu pentru a-i facilita Aspaziei Droniuc câştigarea unui contract de asigurare a parcului auto al RATUC Cluj. Nemulţumirea soţilor Apostu este legată de anularea acestor contracte şi implicit, de pierderea banilor: peste 270.000 de lei. Primul termen al recursului de la ÎCCJ se va judeca în 18 ianuarie 2013.

„Surprizele" nu s-au încheiat în privinţa fostului primar al Clujului. Procurorii DNA îl anchetează pe Sorin Apostu într-un alt dosar, acesta fiind acuzat că ar fi luat mită de la reprezentanţii unor mari companii care desfăşoară afaceri la Cluj. După finalizarea cercetărilor, fostul primar va fi trimis, din nou, în judecată.

 

Comenteaza