După cum anticipam ieri, liderii celor mai puternice patru state din punct de vedere economic au hotărât in favoarea unei Europe cu mai multe viteze. Ce va face România în acest context este greu de anticipat.
Bătrâna Doamnă nu este chiar atât de bătrână… în curând va împlini doar 60 de anișori. Dar cele 60 de trepte au obosit-o peste măsură și se gândește serios la pensionare.
Există ceva ce se adaugă “literei” și “spiritului” unei prevederi legale, dar se discută prea puțin, anume, “sensul” ei. În fapt, mai ales când este vorba de Constituție, “sensul” este de multe ori mai lămuritor. Aceasta și pentru că “spiritul” se lasă – acolo unde tradiția “științelor spiritului” este timidă – interpretat diferit, iar “litera” legii nu este univocă.
Ceea ce se discuta de multă vreme ca posibilitate teoretică, înainte chiar de valul extinderii masive spre Est, adică aşa-zisa alternativă a „Europei cu două viteze", se conturează astăzi tot mai pregnant ca scenariul nr. 1 privind viitorul Uniunii Europene.
Un bit (ad litteram, „bucățică”) este cărămida de bază a informaticii, o entitate virtuală care poate avea doar două valori: 0 sau 1. Cu toate acestea, poate deveni dăunător, chiar ucigaș.
După Aristotel, tragedie este atunci când „o acțiune a unui caracter elevat" duce la ceva ce stârnește „compasiunea", „mila".
Ce e vechi și ce e nou în povestea cu “ordinea post-occidentală” a lui Lavrov... Altul e pericolul.
În aceste vremuri tulburi, când unii își mai hrănesc orgoliile din mitica imagine a României Mari, nu vedem încă un adevăr care în curând va să doară: România este din ce în ce mai mică.
Politica poate fi și ea teren al corectitudinii. Și aici sunt reguli. De pildă, să-i recunoști rivalului drepturile pe care le ai tu, să te privești și pe tine când îi acuzi pe alții, să nu recurgi la mijloace care nu ai vrea să ți se aplice.